Tradiţii de 1 Martie 2021: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc toată primăvara

A început numărătoarea inversă până la sosirea primăverii. Doar câteva zile ne mai separă de un nou început. 1 martie 2021 le bate la ușă românilor.

Author: Georgiana Balaban luni 01 martie 2021 , 14:17

Tradiţii de 1 Martie 2021
Mărțișoare pentru 1 martie 2021.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mai sunt câteva zile până la 1 martie 2021. Primăvara este pe drum și aduce cu ea veselie, căldură și bunăstare. Vezi ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc toată primăvara.

Ziua de 1 martie este specială pentru români. Ea aduce după sine, un nou început. Prima zi a acestui anotimp este plină de obiceiuri și tradiții ce sunt păstrate de sute de ani. Cea mai renumită tradiție este mărțișorul. Acest obiect este un simbol al primăverii. Din moși-strămoși, mărțișorul tradițional era reprezentat de un șnur alb-roșu. Se punea la încheietura mâinii, fie în jurul gâtului ori în piept sau păr.

1 martie 2021. A venit primăvara!

Citeste si: Felicitari de 1 Martie 2021: Cele mai frumoase imagini cu text pentru persoanele dragi

Ca să îți meargă bine, este indicat să-ți pui mărțișorul la răsăritul soarelui. Acesta va avea puteri deosebite. Dacă crezi în superstiții, atunci trebuie să știi că mărțișorul devine un talisman care te apără de forțe rele.

Conform tradiției, mărțișorul te va apăra de boli și te ferește de deochi cât timp îl porți. Când îți pui mărțișorul la încheietură, trebuie să-l legi cu nod. Când se termină această perioadă, mărțișorul purtat nu se aruncă ci se agață de un copac înflorit.

Cât trebuie să porți mărțișorul în luna martie

Durata care trebuie să porți mărțișorul este diferită de la zonă la zonă. În anumite regiuni se poartă pe durata zilelor babelor (9 zile). În unele zone se poartă câte 12 zile, iar în altele, o lună întreagă.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de Paște pentru cei dragi!

Tradiţii de 1 Martie 2021
Mărțișoare 1 martie 2021.[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

În anumite sate din Transilvania, simbolul primăverii se agață la porți, ferestre sau la coarnele animalelor, pentru ca acestea să fie sănătoase și productive tot anul. În Dobrogea, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, apoi este aruncat spre înaltul cerului.

Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc toată primăvara

De 1 martie mai există și alte tradiții și obiceiuri populare. Gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul Babei Dochia și pentru a nu da norocul afară din casă. Femeile au voie, însă să facă mâncare.

Citeste si: Ce flori se dau de 1 și 8 Martie și ce simbolizează acestea

Ca să ai un an plin de prosperitate, este bine ca de 1 martie să bei vin roșu. De altfel, este interzis să te cerți cu cineva, pentru că altfel riști să ai dispute până la venirea toamnei.

Mare grijă la ziua de 1 martie!!! Este data la care încep „Babele” și tradiția spune că așa cum vei avea baba, vei avea și anul.

Citeste si: Dată Paști 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si