Inca de la ivirea zorilor, Ana si-a imbracat mandra costumul traditional din lada de zestre si s-a pregatiti sa intampine ziua aceasta asa cum se cuvine.  S-a aranjat si s-a "gatit" cum a stiut mai bine, ca sa fie cea mai mandra din batatura pentru baiatul care-i place.

- Stii ce mi-a zis mie bunica ca se face acuma de dragobete? Ce? O zis ca trebuie sa ne spalam cu zapada pe fata ca sa fim mandre tot anul.

Hai ia un pic de zapada sa mergem sa ne spalam!

Impreuna cu prietena ei, Ana respecta traditiile si urmeaza datinile pas cu pas.

Batranii spun ca zapada ramasa in ziua de Dragobete este numita si "zapada zanelor" si are puteri magice. Fetele care se spala pe fata cu ea capata pe loc o frumusete nemaintalnita.

- Du-te si ia un pic de zapada si spala-te pe fata. Sunt mandra? Sa te iubeasca feciorii. Iubi-m-or? Da cum sa nu te iubeasca!?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Traditia populara mai spune ca in ziua de Dragobete, pentru a vedea cat de harnice sunt tinerele, acestea trebuie musai sa mature prin gospodarie si sa aruce toata mizeria din casa.

-Hai sa facem curat ca trebuie sa fie curat de Dragobete, ca asa o zis batranii ca sa facem curat ca o sa avem un an imbelsugat. Apoi in musai

-Apoi ce faci cu busuiocul? Da uite o sa il semanma aici ca sa il avem de anul nou si de bOboeaza sa avem de pus sub perna. Pai trebuie sa punem mult?  nu!  Il punem tot? nu tot! atunci hai sa vedem!

Tineti minte traditia de Boboteaza, in care fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul? Ei bine, ca sa fie cules atunci, busuiocul trebuie semanat inca de pe acuma.  Numai asa isi capata puterile magice ce ii sunt atribuite.

-Se zice ca busuiocul semanat de Dragobete ii bun ca sa ne visa ursitil de Boboteaza si anul Nou...dec i il puneti de acum, asa...? da,  ca sa rasara

Insa niciuna dintre traditii parca nu e la fel de importanta  precum cea a sarutatului. Se spune ca baiatul care le va pupa in aceasta zi le va fi alaturi tot restul anului.

-Ai prins-o pe fata acre ti-e draga? Da eu in fiecare an incerc sa o prind pe fata care ii este draga si asa o sa imi fie draga tot anul

In traditia populara se spune ca daca indragostitii au parte de certuri in cuplu astazi, fie le va merge rau tot anul, fie s-ar  putea desparti.De cealalta parte, cei care  reusesc sa se inteleaga si nu se cearta deloc astazi, vor ramane impreuna pe vecie.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si