Aceasta sarbatoare este o imbinare a practicilor pagane cu cele crestine. Potrivit romaniatv.net, Sfantul Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia si martir al Bisericii este unul din cei mai de seama parinti apostolici. El ar fi fost pruncul luat in brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sai. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian.

O parte din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.

Pe langa sorici si tuica fiarta, aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte. In trecut, era considerata o sarbatoare a luminii pentru ca aceasta zi este cea mai scurta din an. In popor se crede ca, in aceste zile, spiritele rele isi fac de cap: vrajitoarele leaga farmece si strigoii incearca sa strice bucuria adusa de Nasterea Domnului. Iata de ce fortele malefice trebuie anihilate.

Traditiile difera de la o zona la alta. Se spune ca in noaptea de Ignat porcii viseaza ca vor fi taiati. Fiind cuprinsi de tristete, de acum incolo ei nu mai pun carne pe ei si nu mai mananca, stiind ca vor muri.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Totodata, se spune ca e bine a vezi sange in ziua de Ignat, ca numai atunci vei fi ferit de boli. Cei care sacrifica porcul, trebuie sa spuna “Ignat, Ignat, porc umflat” si “Doamne ajuta, sa-l mancam sanatosi!” – ca rugaciune de iertare, adresata lui Dumnezeu si Sfantului Ignatie, patronul zilei, pentru uciderea animalului. Cei milosi din fire nu trebuie sa asiste la sacrificare, pentru ca, in prezenta lor, porcul se va chinui mult pana sa moara, iar carnea va fi tare si greu de gatit, potrivit libertatea.ro.

Tot traditia spune ca Splina porcului iti arata durata iernii: daca este groasa la capat, e semn ca vom avea o iarna grea, cu multa zapada. Daca este subtire, iarna va fi saraca in omat, iar noul an nu va fi imbelsugat, iar daca in inima porcului se afla mult sange inchegat, e semn ca stapanul lui va avea noroc de multi bani.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si