Traditiile de Boboteaza se respecta cu sfintenie mai ales in Moldova. Cum se pregatesc nemtenii si galatenii pentru ziua de Duminica
Astazi, preotii au sfintit fiecare locuinta si s-au rugat pentru familiile carora le-au pasit pragul. In plus, in unele comune, venirea Bobotezei a fost marcata si de pregatirea crucilor de gheata - un obicei stravechi, de sute de ani.

Doua cruci din gheata, care vor fi expuse pe Faleza Dunarii, la Galati, in ziua de Boboteaza sunt pastrate intr-o camera frigorifica a unei societati comerciale.
De doua zile, muncitorii lucreaza la bucatile din gheata, pentru ca duminica sa primeasca binecuvantarea arhiepiscopului Dunarii de Jos.
La Neamt, in schimb, crucea se pregateste in aer liber, ca odinioara. Dis de dimineata, preotul paroh din comuna Brusturi a facut semnul crucii pe un lac din apropierea bisericii.
Apoi a inceput sa sparga gheata...la propriu.S-au taiat bucati groase de 14 centimetri, iar cu ajutorul unui utilaj, acestea au fost transportate in fata bisericii. Aproape 4 ore a durat operatiunea.
Printre obiceiurile de Boboteaza este si CHIRALEISA: o formula liturgica rostita de oameni, ce anunta venirea preotului sa sfinteasca locuintele.
Copiii au primit bani de la sateni, iar preotul a intrat cu agheazma in fiecare casa.
Maine in Ajunul Bobotezei se tine post negru. De la Slujba de Boboteaza se ia aghiazma mare, pe care credinciosii o beau dimineata, pe stomacul gol.





