Transhumanța, bătută de scutul antirachetă! Ciobanul de la Deveselu, obligat să-și demoleze stâna, nu va primi nici un leu despăgubiri de la MApN

Ciobanul ale cărui oi afectau radarele de la Baza Deveselu a pierdut procesul cu MapN și va fi obligat să demoleze stâna.

Radu Constantin, sâmbătă 17 august 2019 , 11:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ciobanul B.D. care deține o stână chiar lângă baza americană Deveselu va fi obligat să demoleze construcția și nu va primi despăgubiri de la Statul Român. Asta au decis judecătorii Trbunalului Olt în urmă cu câteva săptămâni. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Citeste si: O handbalistă de la CSS Caracal, șantajată și obligată să se prostitueze! Dezvăluiri cutremurătoare din dosarul DIICOT: fetele aveau și 500 de clienți

Inițial, magistrații desiseseră ca ciobanul să fie despăgubit de Ministerul Apărării Naționale cu aproape 18.000 lei, pentru ca acesta să-și poată contrui stâna în altă parte, fără ca animalele să mai deranjeze scutul antirachetă, însă instituția a făcut apel și a câștigat dreptul de a nu mai plăti nici un ban.

Oile nu vor mai deranja scutul

Scandalul dintre ciobanul de 61 de ani și armată a durează de aproape 12 ani, însă s-a acutizat după ce americanii au ajuns la Deveselu. Stâna acestuia este situată la doar 10 metri de gardul unității militare, iar oile activează senzorii de perimetru atunci când ies la păscut. Bărbatul nu s-a lăsat înduplecat să-și mute stâna, mai ales că el deține un teren de un hectar pe care l-a achiziționat în 2007. Stâna ridicată de acesta nu are însă autorizație de la MApN, acesta fiind și motivul pentru care ciobanul nu a primit despăgubiri.

În 2014, un oficial american prezent la Deveselu a fost șocat de prezența oilor într-un punct strategic de importanță uriașă pentru alianța NATO și a spus că stâna ”subminează exigențele minimale de securitate și este incompatibil cu funcționarea unor echipamente”.

 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si