Transparency International: Romania este tara UE cu cea mai mare proportie din populatie care da mita.

Romania este tara membra UE cu cea mai mare proportie din populatie care da mita, in timp ce aproximativ jumatate dintre romani considera coruptia una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta tara lor, arata un sondaje realizat de organizatia Transparency International.

joi 17 noiembrie 2016 , 12:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Astfel 29% dintre familiile din Romania au declarat ca au dat mita in ultimul an, in conditiile in care, in majoritatea statelor din blocul comunitar, mai putin de una din 20 de familii au recurs la aceasta metoda. Fata de nivelul inregistrat la sondajul din 2013, rata de dare de mita a crescut in tara noastra.

Alaturi de Romania, cele mai corupte tari europene sunt Ungaria si Lituania.

La polul opus, tarile cu cele mai mici rate de date de mita sunt Belgia, Franta, Germania si Olanda.

Mai mult de jumatate dintre romani cred ca parlamentarii lor sunt foarte corupti. Aceasta proportie creste la peste trei sferturi (76%) in Republica Moldova si scade la numai 6% in Germania.  

De asemenea, 49% dintre romani consider coruptia una dintre cele mai mari trei probleme cu care se confrunta tara. in plus, 42% dintre ei spun ca Guvernul nu se descurca bine in lupta impotriva acestui flagel. De aceeasi parere sunt 86% dintre ucraineni, insa numai 28% dintre elvetieni si suedezi.

La nivel mondial, 53% dintre oameni consider ca guvernele lor nu fac treaba buna in lupta impotriva coruptiei in sectorul public. De asemenea, unul din trei oameni cred ca parlamentarii si oficialii guvernamentali sunt cei mai coruptie. Mai mult, trei din cinci persoane intervievate sunt se parere ca persoanele bogate au o influenta prea mare asupra deciziilor Guvernului.

Una din sase familii a dat mita in ultimul am, dar numai una din cinci persoane care au dat mita au sesizat autoritatile. Oamenii sunt descurajati si de faptul ca doi din cinci oameni care denunta coruptia au de suferit, in timp ce 30% din populatie se teme ca va avea de suferit daca se pronunta impotriva acestui flagel.

Europa s-a confruntat in ultimii ani cu o crestere a popularitatii miscarilor populiste si nationaliste – din Spania, in Marea Britanie si Turcia, scrie Trasparency Internatioanl. Cauzele acestui fenomen sunt multiple si complexe, dar una dintre cele mai importante este faptul ca populatia crede ca institutiile democratice traditionale - guvernele, partidele politice – nu reusesc sa isi indeplineasca promisiunile si nu sunt de incredere, explica ONG-ul, precizand ca fenomenul coruptiei este unul dintre factorii care stau la baza acestei perceptii.

in Romania, studiul a fost realizat in perioada 2 februarie 2016-1 aprilie 2016, pe un esantion de 1.512 persoane.

Barometrul Global al Coruptiei este un sondaj de opinie ce masoara perceptia publicului larg asupra coruptiei si experientele oamenilor legate de acest fenomen. Barometrul colecteaza opiniile publicului asupra celor mai corupte elemente ale sectorului public, asupra acelor aspecte ale vietii (viata de famile, mediul de afaceri sau cel politic) cel mai afectate de coruptie, precum si asupra actiunilor intreprinse de guverne pentru a lupta impotriva coruptiei

Sondarea opiniei publice este realizata de catre Gallup International pentru Transparency International, ca parte a studiului “Voice of the People”.

Sursa stire news.ro

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si