Trump amenință China cu „o ripostă iminentă”. Răspunsul prompt venit de la Beijing

Donald Trump promite să anunţe până la sfârşitul acestei săptămâni riposta sa faţă de un controversat proiect de lege al securităţii naţionale pe care China vrea să-l impună Hong Kongului şi avertizează că acest proiect poate conduce la pierderea statutului de piaţă financiară internaţională al fostei colonii britanice, relatează AFP.

I.C., miercuri 27 mai 2020 , 13:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Şeful statului american este ”nemulţumit” de intenţia Beijingului de a priva fost colonie britanică de autonomia de care se bucură, a precizat marţi Casa Albă. În opinia sa, este ”dificil să ne imaginăm cum poate rămâne Hong Kongul o capitală financiară, dacă China preia controlul”.

Citeste si: Cresc tensiunile internaționale. UE cere Chinei să respecte autoritatea Hong Kong-ului

Întrebat ulterior despre posibilitatea impunerii unor sancţiuni unor oficiali chinezi - aşa cum cer congresmeni americani -, Trump a dat asigurări că pregăteşte ”ceva chiar în acest moment”.

”Cred că vi se va părea foarte interesant”, ”veţi auzi vorbindu-se de asta până la sfârşitul săptămânii, în mod foarte puternic”, a spus el, întreţinând un anumit mister.

Acest dosar a deteriorat şi mai mult relaţiile între cele două puteri mondiale, extrem de tensionate pe tema gestionării pandemiei noului coronavirus.

Puterea centrală chineză a depus vineri, în Parlament, un text foarte controversat vizândsă interzică ”trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subversiunea” la Hong Kong, care a reaprins fitilul în regiunea semiautonomă. Textul urmează să fie examinat joi, iar Beijingul a cerut aplicarea acestuia ”fără nicio întârziere”.

Citeste si: China ameninţă SUA cu represalii după ameninţări cu sancţiuni ale Washingtonului

Riposta Beijingului după luni de manifestaţii uriaşe şi adesea violente în 2019 la Hong Kong este de asemenea un răspuns dat incapacităţii autortiăţilor locale de a adopta acest text, care a provocat în trecut un val de proteste.

Numeroşi locuitori ai Hong Kongului îl consideră cea mai gravă atingere adusă principiului ”o ţară, două sisteme” menit să garanteze până în 2047 libertăţi încă necunoscute în China.

Această îngrijorare este împărtăşită de către anumite capitale occidentale şi investitori străini, aşa cum a arătat vineri cea mai puternică scădere pe Bursa din Hong Kong din ultimii cinci ani.

”NICIUN MOTIV DE PANICĂ”

Şefa Executivului local Carrie Lam, care conduce o echipă aliniată Beijingului, a apreciat  îngrijorările investitorilor drept ”fără fundament”.

”Libertăţile Hong Kongului vor fi păstrate şi dinamismul său, iar valorile sale fundamentale în privinţa statului de drept, independenţa justiţiei şi libertăţile vor continua să fie aici”, a declarat ea.

Textul, a adăugat ea, ”ţinteşte doar o mână de delincvenţi şi protejează vasta majoritate a locuitorilor care respectă legea şi iubesc pacea”. Ea a dat asigurări că manifestaţiile antiguvernamentale vor continua să fie autorizate dacă ”se desfăşoară în mod legal”.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou al celor făcute cu o zi înainte de către Înaltul Reprezentant al Chinei la Hong Kong Xie Feng, care le-a transmis diplomaţilor şi întreprinzătorilor străini că nu au ”absolut niciun motiv să se panicheze” din cauza unei legi care vizează ”forţe violente şi teroriste”.

Citeste si: China îl acuză pe Trump că o antrenează într-un nou ”Război Rece” din cauza covid-19

La rândul său, armata chineză de la Hong Kong a avertizat că legea ”va pedepsi orice act separatist”.

Hong Kongul s-a confruntat din iunie în decembrie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedare, în 1997, o contestare fără precedent a tutelei chineze. Această contestare a fost pătată de ciocniri violente cu forţe antirevoltă.

LEGEA IMNULUI

Beijingul a prezentat neîncetat această contestare drept un complot susţinut din străinătate. Susţinătorii democraţiei afirmă că strada este singurul mijloc de ase face auziţi, în lipsa sufragiului universal.

După ce contestarea s-a oprit din cauza pandemiei covid-19, mii de persoane au manifestat duminică împotriva proiectului de lege chinez.

Îngrijorează prevederea care le permite poliţiştilor chinezi să opereze nla Hong Kong, a cărui justiţie ar trebui să fie independentă.

Mulţi văd în acest lucru un risc de reprimare a disidenţei, legislaţia împotriva subversiunii fiind folosită frecvent de China împotriva critcilor regimului lui Xi Jinping.

Citeste si: Proteste la Hong Kong din cauza legii securităţii naţionale. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene

”Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia timpurilor noastre”, a fost în 2019 strigătul de adunare a manifestanţilor, care se tem de-acum că un asemenea slogan este pasibil de proceduri judiciare.

Parlamentul local examinează miercuri alt proiect de lege, care incriminează orice ultragiu adus imnului chinez.

Poliţia a consolidat măsurile de protecţie în jurul complexului, care a fost, în iunie, punctul de plecare al contestării.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si