Procedura de validare a rezultatului alegerilor din SUA a fost reluată. Pence: "Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului"

Sesiunea Congresului american destinată certificării victoriei lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, întreruptă după ce susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului, a fost reluată miercuri seară, la ora locală 20:00, fiind condusă de vicepreşedintele Mike Pence.

Author: Georgiana Balaban miercuri 06 ianuarie 2021 , 21:49

Procedura de validare a rezultatului alegerilor din SUA a fost reluată
Procedura de validare a rezultatului alegerilor din SUA a fost reluată
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE: Obiecţii ale republicanilor referitoare la votul în mai multe state au fost respinse.

UPDATE: Sute de manifestanţi, susţinători ai lui Trump, au pătruns în Capitoliu şi mai multe clădiri din complex au fost evacuate.

În confruntările cu poliţia au rezultat mai mulţi răniţi şi câteva zeci de persoane au fost reţinute. O persoană a murit împuşcată.

La reluarea sesiunii, Pence a spus: „Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”. 

„În timp ce ne reîntrunim în această cameră, lumea va fi din nou martoră la rezistenţa şi puterea democraţiei noastre chiar şi în urma violenţei şi vandalismului fără precedent. Reprezentanţii aleşi de poporul Statelor Unite s-au adunat din nou. Să ne întoarcem la treabă”, a încheiat el.

UPDATE: Joe Biden a reacționat!

Preşedintele ales Joe Biden a reacţionat, miercuri, după incidentele de la Washington, cerându-i lui Trump să apară la televizor şi să condamne comportamentul susţinătorilor săi.

“Cuvintele unui preşedinte contează, indiferent cât de bun sau rău este acel preşedinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui preşedinte pot să inspire. În cel mai rău caz, pot să incite. În consecinţă, îi cer preşedintelui Trump să apară la televizor pentru a-şi respecta jurământul şi pentru a apăra Constituţia şi să ceară încheierea acestui asediu”, a declarat Joe Biden. Mai multe declarații ale lui Joe Biden

Donald Trump nu acceptă înfrângerea. Manifestații violente în fața victoriei lui Joe Biden
Donald Trump nu acceptă înfrângerea. Manifestații violente în fața victoriei lui Joe Biden

UPDATE:  Forţele de ordine federale au început evacuarea protestatarilor din Capitoliu, iar Serviciile Secrete, FBI şi Garda Naţională din Maryland au răspuns solicitării poliţiei Capitoliului de a interveni.

Reporterii baricadfaţi într-un birou din Capitoliu au salutat venirea ofiţerilor ca semn că în curând clădirea va fi în siguranţă, scrie NBC.

UPDATE: Vicepreşedintele american Mike Pence a cerut suporterilor lui Donald Trump să părăsească Capitoliul şi să înceteze violenţele.

„Acest atac asupra Capitoliul nostru nu va fi tolerat şi cei implicaţi vor fi puşi sub acuzare”, a scris el pe Twitter.

Sesiunile care aveau loc la Senat şi Camera Reprezentanţilor au fost amânate în contextul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

Parlamentarii s-au adunat să confirme alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, un rezultat pe care cei aflaţi în stradă în contestă.

Fotografiile transmise de mass-media arată demonstranţi adunaţi în faţa clădirii Senatului. Iar în unele apar indivizi care au arme.

În acest context, Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter adresat demonstranţilor în care le cere să "sprijine Poliţia Capitoliului şi forţele de ordine".

"Ei sunt de partea ţării noastre", a scris el. "Fiţi paşnici!".

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului, unde au intrat mai multe persoane, a fost folosit gaz lacrimogen. Primarul Muriel Bowser a dispus stare de asediu începând cu ora 18.00 locală.

Mike Pence, vice-preşedinte al SUA, a fost evacuat într-o locaţie protejată după ce demonstranţii au pătruns în Capitoliu. 

Poliţia a ordonat, miercuri, evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa capitoliului, într-o atmosferă tensionată, potrivit unor imagini surprinse de o jurnalistă de la AFP.

Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump.

Citeste si: Trump susține acţiunea statului Texas la Curtea Supremă, care cere anularea victoriei lui Joe Biden în alegeri. În total 17 state susțin această acțiune

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze contra validării de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului.

"Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului", a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.

trump nu renunță la casa albă
Simpatizanții lui Trump nu acceptă înfrângerea.[Sursa foto: google]

Trump susține că există fraude electorale în urma alegerilor SUA

Mii de simpatizanți ai lui Donald Trump au protestat la Washington, în timp ce fostul președinte american a susșinut un discurs la Casa Albă. Susținătorii lui Trump sunt nemulțumiți de victoria lui Joe Biden.

Citeste si: Joe Biden a fost vaccinat în direct contra Covid 19! De ce a făcut asta VIDEO

Trump nu recunoaște victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidențial.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si