Trump retrage trupele americane din Germania. Aliaţii cancelarului Merkel critică decizia

Preşedintele american Donald Trump a aprobat un plan de retragere, până în luna septembrie, a 9.500 de trupe americane din bazele din Germania, decizie care a fost criticată de parlamentari din blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.

Author: I.C. sâmbătă 06 iunie 2020 , 16:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Trump, care deseori s-a plâns că statele europene membre NATO ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru apărare, aparent doreşte ca nivelul trupelor americane să se limiteze la 25.000, scrie BBC.

Astfel, trupele retrase din Germania fie vor fi trimise în alte zone, fie înapoi acasă, potrivit unui oficial al Guvernului american.

Tensiunile dintre Statele Unite şi aliaţii NATO au crescut de când Trump a ajuns la Casa Albă.

Citeste si: PSD: Orban îşi bate joc şi tratează cu dispreţ peste 3.6 milioane de copii din România

Preşedintele a spus că membrii europeni ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord nu ar trebui să se mai bazeze atât de mult că SUA va suporta costurile menţinerii alianţei.

Vineri, el a ordonat Pentagonului să retragă permanent aproximativ o treime dintre trupele care se află acum în Germania, a scris Wall Street Journal. A fost adăugat că Departamentul de apărare va trebui să aprobe planul înainte ca acesta să fie implementat.

Casa Albă nu a confirmat imediat, dar purtătorul de cuvânt John Ullyot a transmis într-un comunicat că SUA rămân „angajate să colaboreze cu puternicul nostru aliat Germania” pe probleme de

apărare şi altele.

Citeste si: Ce spune Nelu Tătaru despre al doilea val. Avertisment pentru la vară

Anul trecut, bugetul NATO pentru civili şi militari a fost de aproximativ 1,84 de miliarde de dolari.

Prezenţa militară americană în Germania este o moştenire a ocupării aliate a ţării de după Al Doilea Război Mondial. În Germania se află cele mai multe trupe americane de pe teritoriul Europei, ţara fiind urmată de Italia, Marea Britanie şi Spania.

Sâmbătă, parlamentari din blocul conservator german au criticat decizia preşedintelui Trump.

„Planurile arată încă o dată că administraţia Trump neglijează o atribuţie elementară de  lidership: implicarea partenerilor din alianţă în procesul de luare de decizii”, a declarat Johann Wadephul, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al grupului parlamentar CDU/ CSU, pentru Reuters.

Wadephul a adăugat că toţi partenerii NATO au beneficiat de coeziunea alianţei şi doar Rusia şi China câştigă din acest dezacord. „Ar trebui acordată mai multă atenţie acestui lucru la Washington”, a mai afirmat el.

Citeste si: Rusalii 2020: Veste bună pentru toți românii. Anunț oficial

Ministerul german de Externe nu a dorit să comenteze.

Andreas Nick, membru al comitetului parlamentar pentru relaţii externe, a declarat pentru Deutsche Welle că indiciile arată că „decizia nu a fost una tehnică, ci una motivată pur politic”.

Un oficial american, care a dorit să rămână anonim, a spus vineri că acţiunea este rezultatul unei munci de mai multe luni a generalului Mark Milley şi că nu are vreo legătură cu tensiunile dintre Trump şi Merkel, care s-a opus planului lui Trump de a găzdui o întâlnire a G7 luna aceasta.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si