Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua vineri o vizită Turcia şi se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi preşedinţia de la Ankara.

Citește și: De ce boală suferă Putin? Un fost spion britanic a făcut dezvăluiri șocante

Preşedinţia turcă a menţionat pe Twitter că liderii celor două țări vor discuta despre relaţiile bilaterale, evoluţia războiului ruso-ucrainean şi despre un posibil nou acord pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

"Situaţia între Ucraina şi Rusia şi ultimele contacte asupra relansării coridorului securizat în Marea Neagră" vor fi în centrul întâlnirii, se arată în acelaşi mesaj.

Erdogan a cerut "mai multă diplomaţie" pentru stoparea războiului dintre Rusia și Ucraina

Ministerul turc de Externe a precizat că întâlnirea Erdogan-Zelenski se va desfăşura la Palatul Dolmabahce din Istanbul, la fel ca în vizita efectuată de preşedintele ucrainean în iulie 2023.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Preşedintele turc şi-a declarat săptămâna trecută sprijinul "în principiu" faţă de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de preşedintele Zelenski, ce prevede retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut "mai multă diplomaţie".

Erdogan a subliniat importanţa reluării negocierilor, pe care ţara sa le-a găzduit la Istanbul la începutul războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022, dar au fost sistate la sfârşitul lunii următoare fără niciun rezultat.

Turcia şi-a manifestat disponibilitatea de a găzdui noi negocieri de pace ruso-ucrainene.

Respectivul plan de pace, enunţat de Zelenski la sfârşitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, puncte pe care Rusia le consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul.

Moscova a cerut Kievului să accepte pierderea Crimeii şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, potrivit Agerpres. Rusia le-a reproşat responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace desfăşurate la Istanbul în martie 2022 pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.

Noi negocieri în exportul cerealelor din Ucraina

Preşedintele Erdogan încearcă să menţină relaţii echilibrate cu Kievul şi Moscova în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Turcia s-a implicat activ în exporturile cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim securizat în Marea Neagră, în virtutea unui acord mediat de asemenea de ONU, dar din care Rusia s-a retras acuzând nerespectarea componentei înţelegerii referitoare la exporturile ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte afectate indirect de sancţiunile occidentale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si