Ucraina acuză Rusia că vrea să facă din Herson un "oraș al morții"

„Rusia vrea să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”, acuză unul dintre oamenii de încredere ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Author: Sorin Negru joi 10 noiembrie 2022 , 19:03

herson

Noi localități cucerite de armata Ucrainei

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un consilier principal al președintelui Ucrainei a declarat joi că Rusia vrea să transforme capitala regională Herson într-un „oraș al morții”, după ce Moscova ar fi ordonat trupelor sale să se retragă din

orașul din sudul Ucrainei.

Citește și: Bilanțul sângeros al "războiului lui Putin": câți soldați și civili au murit din 24 februarie

Consilierul politic Mikhailo Podolyak a acuzat Rusia că "exploatează totul", de la apartamente la canalizare și că plănuiește să bombardeze Herson de cealaltă parte a râului Nipro.

Citește și: Șeful NATO, Jens Stoltenberg, mesaj important pentru Ucraina după retragerea rușilor din Herson

„Rusia vrea să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”. Armata rusă minează tot ce pot: apartamente, canalizare. Artileria de pe malul stâng intenționează să transforme orașul în ruine”, a scris Podolyak pe Twitter.

„Așa arată (lumea) rusă: a venit, a jefuit, a sărbătorit, a ucis „martori”, a lăsat ruine și a plecat”, a completat Podolyak, conform AlArabyia News.

Ucraina privește cu suspiciune "retragerea" rușilor

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că forţele ruse se vor retrage de pe malul de vest al râului Nipro, care include Herson, singura capitală regională pe care Moscova a capturat-o de la invadarea Ucrainei în februarie.

Armata ucraineană a declarat că încă nu a putut confirma că trupele ruse se retrag din Herson.

Generalul de brigadă Oleksiy Gromov a declarat într-un briefing de presă că acțiunile forțelor armate ucrainene nu au lăsat forțelor ruse nicio altă opțiune decât să se retragă.

„Dar în acest moment, nu putem nici confirma, nici infirma informațiile despre așa-zisa retragere a trupelor rusești din Herson. Vom continua operațiunea ofensivă în conformitate cu planul nostru”, a spus el.

Ofensiva ucraineană continuă

Armata ucraineană a anunțat eliberarea a 12 noi localități în zona Herson, dar nu confirmă retragerea armatei ruse din oraș.

Rusia nu a cerut un ”coridor verde” în vederea retragerii, relatează BBC News.

”Pentru moment, nu putem nici nega şi nici confirma informaţii despre aşa-zisa retragere a trupelor ruse din Herson”, declară agenţiei ucrainene de presă Interfax-Ukraine Oleksii Gromov.

”Continuăm operaţiunile ofensivei conform planului”, anunţă el. Rusia nu a cerut un ”coridor verde” în vederea retragerii, precizează Oleksii Gromov.

Cum justifică rușii retragerea din Herson

Într-o declaraţie televizată, generalul rus Serghei Surovikin a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat.

El a susţinut totodată că pentru trupele ruse din zonă există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului.

''Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului'', a explicat generalul, care a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si