Ucraina în haos, după ce Rusia a deschis focul asupra a 3 vase ucrianene, în largul Peninsulei Crimeea. Lege marţială a fost propusă la miezul nopţii

Oleksandr Turcinov, fostul preşedinte interimar al Ucrainei, acum secretar general al Consiliului Naţional de Apărare, a propus noaptea trecută, declararea legii marţiale în ţara vecină. Asta după ce mai mulţi soldaţi şi marinari ucraineni au fost capturaţi şi răniţi cu o zi în urmă de către trupele ruse.

M.C.B., luni 26 noiembrie 2018 , 08:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ucrainenii spun că trei nave care plecaseră din Odessa cu destinaţia Mariupol, port la Marea Azov, au fost ţinta tirurilor ruseşti.

Ruşii au blocat trecerea pe sub podul care traversează Strâmtoarea Kerci, invocând motive de securitate. Zona e considerată de Rusia drept teritoriul său, după anexarea Crimeei.

Când navele ucrainene s-au apropiat de strâmtoare, calea unică de acces către Marea Azov, navele forţelor speciale ruseşti au ripostat.

Accesul pe sub pod a fost blocat de un cargou rusesc.

O înregistrare video arată cum o navă rusească se apropie se izbeşte violent de una dintre ambarcaţiunile ucrainene.Cifrele variază de la 2 răniţi la cele prezentate de media din Ucraina. De exemplu, hromadske.ua anunţă 6 răniţi, dintre care doi serios, şi 20 de persoane capturate de partea adversă. Rusia a acuzat că cele trei nave ucrainene s-au apropiat de apele teritoriale revendicate de ambele ţări, cele dintre Marea Azov şi Marea Neagră (strâmtoarea Kerci).

Legea marţială va fi discutată luni, 26 noiembrie 2018, de către Parlamentul Ucrainean, Verhovna Rada, într-o şedinţă extraordinară. ”Suntem profund preocupaţi de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea şi violarea dreptului internaţional subminează securitatea în întreaga regiune. România susţine pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul de a-şi utiliza apele teritoriale”, a menţionat Ministerul de Externe al României pe Twitter, citat de g4media.ro.

Evenimentele au loc la exact 5 ani de debutul mişcării Euromaidan, care a început la final de noiembrie 2013 şi s-a încheiat cu înlăturarea regimului

pro-rus Ianukovici. În plus, incidentul a avut loc la doar o zi după ce Ucraina a comemorat 85 de ani de la Holodomor, foametea din 1932-33, în urma căreia milioane de ucraineni şi-au pierdut viaţa.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu? Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu?
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe... Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune (VIDEO)
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
infoactual.ro
Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare... Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare înfricoșător
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si