Ucraina și-ar putea reveni după invazia rusă doar printr-un plan Marshall

Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european Johannes Hahn.

Author: Laura Macovei joi 07 aprilie 2022 , 10:40

Ucraina și-ar putea reveni după invazia rusă doar printr-un plan Marshall

Ucraina și-ar putea reveni după invazia rusă doar printr-un plan Marshall

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari.

Model actualizat al planului Marshall

Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall ”, a spus Hahn într-un briefing de presă, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Citeste si: Este doliu în sport. După șapte ani de zile și-a reîntâlnit fiul, mort în clubul Colectiv, în Ceruri

Comisarul european pentru Buget a precizat că un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă.

Aderarea Ucrainei la UE

Ucraina a aplicat să devină candidat oficial la aderarea la UE, însă acest proces este lung chiar şi în vremuri de pace, iar războiul l-a făcut aproape imposibil.

Hahn nu a făcut o estimare legată de câţi bani ar fi nevoie, însă a spus că eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei nu vor putea fi susţinute doar de UE şi că cel mai probabil va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20, printre care se numără şi Rusia.

Citeste si: UE investighează zeci de cazuri suspecte de Salmonella în cel puțin nouă țări, legate de consumul de ouă de ciocolată

Hahn a explicat că există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita. El a mai spus că, din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au solicitat până acum numai 166 de miliarde, astfel că încă sunt disponibile 214 miliarde.

El a mai spus că, pentru a acoperi unele dintre cheltuielile legate de gestionarea milioanelor de refugiaţi ucraineni care au ajuns în ţări din UE de la începutul războiului la 24 februarie, ţările membre pot folosi o parte din fondurile alocate lor în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si