UE discută cu Moderna achiziţia unei cantităţi mai mari de vaccinuri anti-Covid-19

Uniunea Europeană discută cu compania americană Moderna achiziţia unei cantităţi mai mari de vaccinuri pentru Covid-19, pe când AstraZeneca, cu care discuţiile s-au blocat, este dispusă să livreze doze din vaccinul său produs în afara Europei, pentru a compensa pentru reducerea livrărilor, au declarat două surse din UE, informează Reuters.

Author: Alina Raducu marți 16 februarie 2021 , 07:12

UE discută cu Moderna achiziţia unei cantităţi mai mari de vaccinuri anti-Covid-19
UE discută cu Moderna achiziţia unei cantităţi mai mari de vaccinuri anti-Covid-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Uniunea Europeană are ca obiectiv vaccinarea a 70% din populaţia adultă până la sfârşitul verii, dar nu a reuşit să îşi asigure dozele promise de companiile farmaceutice.

UE vrea să-ți extindă rezerva de vaccinuri pentru a putea reuți să vaccineze 70% dintre adulți până la vară

În prezent, încearcă să-şi extindă rezerva de vaccinuri, care se ridică deja la aproape 2,3 miliarde de doze, provenite de la şase producători de medicamente, pentru populaţia sa de aproximativ 450 de milioane.

UE negociază un nou acord de aprovizionare cu Moderna, care ar putea aproape dubla volumul dozelor de vaccin de la firma de biotehnologie din SUA, au declarat pentru Reuters doi oficiali înalţi ai UE implicaţi în discuţii.

În cadrul acordului negociat, UE ar asigura 150 de milioane de doze suplimentare de la Moderna, peste cele 160 de milioane care au fost deja rezervate şi au început să fie distribuite luna trecută.

Unul dintre cei doi oficiali a declarat că unele dintre dozele prevăzute în noul acord ar putea fi livrate până în iunie.

Al doilea a fost mai precaut, indicând dificultăţile cu care s-a confruntat Moderna pentru a livra doar 10 milioane de doze către UE în primul trimestru al anului 2021.

Cu toate acestea, volumul de doze disponibile ar putea fi mărit dacă este mărit numărul de doze care pot fi extrase din fiecare fiolă Moderna.

Compania americană a refuzat să comenteze discuţiile cu UE, dar a spus că poartă discuţii cu autorităţile de reglementare din diferite ţări cu privire la posibilitatea creşterii numărului de doze din flacoane de la 10 la 15.

Comisia Europeană nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

De asemenea, UE este aproape de finalizarea discuţiilor cu compania Novavax pentru 200 de milioane de doze de vaccin, a declarat unul dintre oficiali, confirmând o informaţie publicată de Reuters săptămâna trecută.

Vineri, oficialii de la Bruxelles şi directorii AstraZeneca au discutat despre reducerea livrărilor anunţate de companial anglo-suedeză luna trecută, când a explicat că şi-a redus obiectivele privind livrările în UE din cauza unei probleme de producţie. Acest lucru ar fi redus livrările la 31 de milioane de doze până în martie în loc de cel puţin 80 de milioane convenite iniţial. Sub presiune, AstraZeneca, care şi-a dezvoltat vaccinul în colaborare cu Universitatea Oxford, s-a oferit ulterior să mărească livrările la 40 de milioane de doze în primul trimestru.

UE discută cu Moderna achiziţia unei cantităţi mai mari de vaccinuri anti-Covid-19
UE discută cu Moderna achiziţia unei cantităţi mai mari de vaccinuri anti-Covid-19

Citeste si: OMS a acordat omologarea de urgenţă vaccinului anti-COVID AstraZeneca

UE şi AstraZeneca organizează întâlniri săptămânale pentru a găsi modalităţi de a mări rapid producţia, conform celor două surse

Directorii AstraZeneca au declarat vineri oficialilor UE că, pentru a accelera aprovizionarea către bloc, i-ar putea oferi unele doze fabricate în afara Europei, au spus cele două surse.

Una dintre surse a spus că unul dintre furnizori ar putea fi Serum Institute of India (SII).

Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor verifică procesele de fabricaţie la uzina SII, o mişcare care ar putea deschide calea pentru ca vaccinul AstraZeneca să fie transportat de acolo în Marea Britanie şi alte ţări, au spus două surse.

SII este principalul furnizor de vaccinuri către ţările mai sărace, în cadrul unui sistem condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nu este clar dacă aceste aprovizionări ar putea fi afectate de posibilele livrări către ţările mai bogate. AstraZeneca a menţionat, de asemenea, o unitate de producţie din SUA ca posibil furnizor pentru UE, dar nu a indicat volumele sau calendarul livrărilor, a spus una dintre surse.

AstraZeneca şi SII nu au fost disponibile imediat pentru a comenta.

Ambele surse din UE au declarat că noile oferte ale companiei nu au claritate. O sursă a declarat că încă nu este clar dacă AstraZeneca ar putea livra cele 40 de milioane de doze garantate pentru primele trei luni ale anului 2021 şi că au existat doar angajamente vagi pentru al doilea trimestru.

Citeste si: Câte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si