Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile

Luni începe vaccinarea anti-COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca și Oxford. Au ajuns în România, 174.000 de doze de vaccin AstraZeneca, iar locurile aproape că s-au ocupat, astfel au fost programate până acum, peste 142.000 de persoane.

Alina Raducu, luni 15 februarie 2021 , 15:38

Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile
Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prospectul publicat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) menționează informații despre compoziția vaccinului, categoriile de persoane cărora le este recomandat sau efectele adverse.

AstraZeneca urmează să înceapă luna aceasta și testele clinice ale vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.

Cum arată prospectul vaccinului anti-COVID AstraZeneca?

Tot ca și în cazul vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna, documentul citat precizează în introducere următoarele: “ Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Puteți să fiți de ajutor raportând orice reacții adverse pe care le puteți avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reacțiilor adverse”. În plus, prospectul serului AstraZeneca/Oxford este disponibil pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare.

Informații utile pentru pacienții COVID-19 din prospectul vaccinului AstraZeneca!

Pentru ce se utilizează vaccinul AstraZeneca și care ar putea fi reacțiile adverse?

COVID-19 Vaccine AstraZeneca este utilizat pentru a preveni COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca se administrează adulților cu vârsta de 18 ani și peste.

“Vaccinul determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19”, se arată în prospect.

Citeste si: Vaccinarea împotriva virusului Covid-19 nu este obligatorie. Florin Cîțu a făcut anunțul

Reacții adverse posibile ale vaccinului anti-COVID AstraZeneca

Ca oricare alt medicament, acest vaccin poate cauza și unele reacții adverse, care pot apărea doar la unele persoane. “Dacă observați orice reacție adversă nemenționată în acest prospect, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe ”, precizează documentul citat.

Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome prezentate mai jos:
– senzație de leșin sau stare de confuzie
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăți la respirație
– respirație șuierătoare (wheezing)
– umflare a buzelor, feței sau gâtului
– urticarie sau erupție pe piele
– greață sau vărsături
– durere de stomac.

Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile
Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile

Reacții foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10)

sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
– senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție
– frisoane sau senzație de febrilitate
– durere de cap
– greață (senzație de rău)
– durere articulară sau musculară

Reacții frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

– umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
– febră (>38°C)
– vărsături (stare de rău) sau diaree

Reacții mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)

– somnolență sau amețeli
– scădere a poftei de mâncare
– umflare a ganglionilor limfatici
– transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

Citeste si: Criză de organizare în spitale din cauza CORONAVIRUS. Anunțul ministerului Sănătății

Ce conține o doză de vaccin AstraZeneca?

Adenovirus preluat de la cimpanzeu care codifică glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S), nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase (U Inf.) Acest medicament conține organisme modificate genetic (OMG). Celelalte componente sunt L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, clorură de magneziu hexahidrat, polisorbat 80 (E 433), sucroză, edetat disodic (dihidrat), apă pentru preparate injectabile.

Acest medicament mai conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doza de 0,5 ml, adică practic „nu conține sodiu”. Acest medicament conține 2 mg de alcool (etanol) per doza de 0,5 ml. Cantitatea mică de alcool din acest medicament nu va determina niciun efect observabil.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Mărțișoarele și florile, interzise  în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul... Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul Educatiei!
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la... Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi
monitorulcj.ro
46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de... 46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de trecere?
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
infoactual.ro
Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si