UE oferă Marii Britanii două opţiuni în vederea amânării Brexitului şi ieşirii din impas, stabilind 12 aprilie ca dată fatidică

Liderii europeni au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea amânării Brexitului după data prevăzută iniţial, la 29 martie, stabilind de-acum 12 aprilie ca dată fatidică, relatează AFP.

Author: E. V. vineri 22 martie 2019 , 08:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Thersa May, căreia cei 27 de colegi i-au pus întrebări timp de peste o oră, nevoită să aştepte încheierea discuţiilor lor în altă sală, a acceptat aceste două scenarii, scrie News.

”Decizia de astăzi (joi) subliniază importanţa adoptării de către Camera Comunelor a acordului cu privire la Brexit săptămâna viitoare, pentru ca să putem pune capăt incertitudinii şi să plecăm în mod suplu şi ordonat”, a conchis ea într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestei oferte, dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul divorţului încheiat în noiembrie cu UE, data Brexitului va fi amânată până la 22 mai.

În cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Acest lucru îi va permite atunci să ceară o nouă amânare a cărei dată nu a fost stabilită.

”Dacă decideţi să nu organizaţi alegeri, nu mai puteţi fi aici după alegerile europene orice s-ar întâmpla”,

a rezumat preşedintele francez Emmanuel Macron la ieţirea de la reuniune.

Theresa May şi-a reafirmat joi seara reticenţa de a participa la scrutinul european, declarându-se ”puternic defavorabilă ideei de a le cere britanicilor să participe la aceste alegeri, la trei ani după ce au votat să părăsească UE”.

Propunerea europeană constituie o flexibilizare a poziţiei europene. Mai mulţi lideri au declarat anterior că în lipsa unui vot pozitiv al britanicilor, se îndreaptă către o ieşire fără acord a Regatului Unit în opt zile, sinonim cu o reluare a controalelor la frontiere şi bariere vamale.

”12 APRILIE, NOUL29 MARTIE”

Emmanuel Macron consideră totodată că este un mod de a se asigura că britanicii îşi asumă responsabilitatea. ”Responsabilitatea, acum, este a britanicilor, iar eu cred că este un mare acquis al acestei zile”, a declarat el.

După ore de discuţii, noua dată a Brexitului devine de facto 12 aprilie. ”La 12 aprilie este noul 29 martie”, a comentat un oficial european.

Citeste si: S-a aflat identitatea individului care a împușcat un bărbat în fața unui bloc din Iași. Care a fost motivul atacului- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Până la această dată, catalogată drept ”cheie”, ”toate opţiunile sunt deschise”, a declarat Donald Tusk, evocând votul asupra acordului, o ieşire fără acord, o amânare ”lungă” a Brexitului şi inclusiv posibilitatea ca regatul să renunţe la Brexit.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel consideră că ”la 12 aprilie trebuie să ştim unde ne aflăm. Dacă nu avem un răspuns până atunci, vom avea un «no deal»”.

Guvernul spaniol a subliniat, la rândul său, că obiectivul acordului de joi seara este să ”dea maximum de posibilităţi pentru ca acordul retragerii să fie ratificat”, pentru a permite o ieşire ordonată.

Premierul britanic dorea o amânare până la 30 iunie, însă această dată ridica o problemă din punct de vedere juridic UE, din cauza scrutinului european, prevăzut de la 23 la 26 mai.

Comisia Europeană (CE) a avertizat cu privire la ”riscuri grave juridice şi politice la adresa UE” ale unei amânări dincolo de alegeri, întrucât Regatul Unit ar fi obligat să organizeze alegeri europene chiar dacă s-ar retrage apoi înaintea sesiunii inaugurale a Parlamentului European (PE), la începutul lui iulie.

Dacă nu o face, ar pune în pericol legalitatea noului Parlament European, şi ar risca o paralizare de durată a funcţionării UE, potrivit CE.

May nu a evocat vreo dată a unui nou vot în Parlamentul britanic.

Potrivit lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie britanică, venit la Bruxelles joi, acest vot ar putea avea loc luni sau marţi. Însă el a exclus să susţină acordul lui May.

Citeste si: “Cred că e foarte rănită.” Catinca Roman a răbufnit, după ce a auzit cuvintele spuse de Oana Roman la adresa ei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

”Noi nu credem că este calea bună şi căutăm o alternativă care să poată aduna o majoritate în Parlament”, a declarat el pentru presă.

2 MILIOANE DE SEMNĂTURI ÎMPOTRIVA BREXITULUI

Cei 27 au ”aprobat”, tot joi, garanţii suplimentare cu privire la tratatul retragerii, obţinute de May cu zece zile în urmă, la Strasbourg, într-o întâlnire cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker, în speranţa ca ele să contribuie la favorizarea unui vot pozitiv al deputaţilor britanici.

După ce aleşii britanici au respins deja în două rânduri tratatul retragerii, preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a refuzat la începutul săptămânii să-i pună pe deputaţi să voteze din nou asupra unui text neschimbat, evocând o regulă parlamentară veche de patru secole, scrie News.

May va fi astfel nevoită să-l convingă că amânarea datei Brexitului constituie schimbarea ”substanţială” pe care o cerea.

În Regatul Unit, o petiţie online care cere Guvernului să renunţe la Brexit a depăşit două milioane de semnături joi- un succes fulgerător la o zi după ce a fost lansată.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si