
1 din 3 | Care sunt substanțele periculoase din carnea procesată

2 din 3 | Carnea procesată, principala problemă

3 din 3 | Carnea procesată, pericol pentru sănătate
Un aliment trecut adeseori cu vederea, atât de pacienți, cât și de medici, ar fi principala cauză a cancerului de colon până la vârsta de 50 de ani: este vorba de mezeluri și produsele de carne procesată.
Studiile arată că, în ultimii 30 de ani, diagnosticele acestei boli au crescut cu 80% în întreaga lume. Oamenii de știință au sugerat că o serie de factori sunt probabil la originea acestui fenomen, inclusiv creșterea obezității și mini-particulele de plastic din apa potabilă.
Cu toate acestea, acum specialiștii în cancer de la NYU Langone Health din New York au declarat că un consum de carne procesată de către generația tânără este „trecut cu vederea” de către medici.
În timp ce nitrații în sine nu sunt cancerigeni, compușii se transformă în diferite substanțe chimice în intestin, care apoi determină dezvoltarea tumorilor, potrivit Adevarul.ro.
Un studiu britanic, la care au participat o jumătate de milion de persoane, a constatat că cei care consumă în mod regulat carne procesată, cum ar fi slănină, cârnați și șuncă, sunt cu 40% mai predispuși să dezvolte cancer intestinal.
Mai recent, un studiu din 2025 care a analizat peste 542.500 de femei a constatat că, în afară de alcool, consumul de carne roșie și de carne procesată erau singurii factori alimentari legați de cancerul colorectal.
"Deși îmi sfătuiesc în mod obișnuit pacienții cu privire la stilul de viață și factorii de risc alimentari, inclusiv carnea procesată, nu sunt sigur cât de des acest lucru este menționat în mod specific de medici, în practică”, a declarat pentru dr. Peter S. Liang, medic oncolog și cercetător la NYU
"Acordați atenție la ceea ce mâncați. Reduceți cât puteți de mult carnea procedată”, susține dr.
Liang.Între timp, dr. David Johnson, profesor de medicină și șef al secției de gastroenterologie de la Eastern Virginia Medical School, a adăugat că, din experiența sa, conștientizarea riscurilor cărnii procesate "nu este larg răspândită” nici în rândul medicilor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o clasifică drept cancerigenă de clasa întâi, alături de fumat și alcool.
Carnea procesată, pericol pentru sănătate
Care sunt substanțele periculoase din carnea procesată
Carnea procesată este definită din punct de vedere medical ca fiind „carnea care a fost modificată prin metode precum sărarea, maturarea, fermentarea sau afumarea pentru a spori aroma sau conservarea”. Acest lucru se face adesea prin adăugarea de conservanți chimici, cum ar fi nitrații.
Cercetările au asociat până în prezent trei substanțe chimice legate de carne cu un risc crescut de cancer intestinal, a explicat profesorul Ulrike Peters.
Acestea includ fierul heme, care poate provoca leziuni intestinale, nitrații și aminele, care sunt produse atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate.
Carnea procesată, principala problemă