Un barbat din Bihor care are grija de 200 de sarmani a fost amendat de autoritati cu 10.000 de lei: "Daca nu-mi dau voie, sa faca ei"

Un barbat din Bihor a avut grija de 200 de oameni sarmani, bolnavi sau cu dezabilitati in casa sa a primit o amenda de 10.000 de lei de la Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM). In semn de protest, barbatul a adus 40 de persoane in fata Prefecturii Bihor, spunand ca daca el nu mai poate avea grija de ei, atunci sa o faca statul.

A.C., vineri 22 iulie 2016 , 16:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Acesti oameni sunt cazuri sociale, majoritatea fara pensii, cu handicap. I-am adus (pe cei 40, n.r.) sa-i preia instituţiile statului, sa faca ce vrea cu ei, pentru ca sunt obligaţi de lege. Daca mie nu-mi dau voie, sa faca ei. Eu nu sunt instituţie, nu sunt fundaţie, nici asociaţie, ci un simplu om care îmi ajut semenii. Legea îmi da dreptul sa-i duc la mine acasa. Stau legal, au buletin, flotant. Instituţiile statului spun ca nu am voie sa îi îngrijesc. Eu pot sa nu îi mai îngrijesc, dar atunci cine o va face? Când ei mi-au spus ca nu au locuri ca sa îi primeasca. Am facut nu stiu câte solicitari. În urma cu doi ani, DSP mi-a dat o amenda de 5.000 de lei si ieri a venit ITM-ul si mi-a dat amenda 10.000 de lei, pentru ca au gasit o femeie care ma ajuta la lucru si nu avea carte de munca. În condiţiile în care am o gramada de oameni care ma ajuta. De zece ani, statul român nu mi-a dat niciun leu", a declarat Viorel Pasca pentru Agerpres.

Directia de Sanatate Publica l-a amendat pe bihorean cu 5.000 de lei pentru mai multe deficiente si conditiile de igena precare. Insa, chiar si asa, autoritatile nu au transferat bolnavii in institutiile statului, relateaza Agerpres.

Viorel Pasca ingrijeste de zece ani persoane cu probleme in locuinta sa din localitatea Dumbrava, carora le asigura mancarea si medicamentele cu ajutorul donatilor si voluntarilor. In timp, mai mult persoane l-au ajutat sa cumpere mai multe case. A reusit sa cumpere noua locuinte pentru bolnavi in localitatile Dumbrava si Tinca.

Prefectul Claudiu Pop a declarat ca a discutat cu barbatul pentru ca fapta bihorenaului sa intre in legalitate, insa barbatul refuza sa infiinteze o asociatie. El a declarat ca va continua sa aiba grija de sarmani.

"Unu: sunt oameni, ajutam câinii, animalele, cum sa nu ajutam oamenii? Doi: îmi place ceea ce fac. Trei: mi-am propus ca în viaţa sa las ceva bun în urma mea, sa fiu de folos pe unde trec. N-o sa schimb eu lumea, dar un plus de mai bine pot aduce. Am vazut oamenii astia, abandonaţi, pe care nu-i vrea nimeni. Ei, las ca-i vreau eu. Nu va daţi seama ce mult înseamna pentru ei un zâmbet, o îmbraţisare, nu costa nimic. Fiecare zi este o provocare, eu sunt un om fericit, în general — mai puţin astazi, dupa amenda! — pentru ca pot sa fac pe alţii fericiţi", a mai spus Viorel Pasca.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:

Te-ar putea interesa si