Cutremurul s-a produs la ora 11:03, în apropierea următoarelor oraşe: 32km NV de Focșani, 73km N de Buzău, 79km E de Sfântu-Gheorghe, 82km SV de Bârlad, 84km S de Bacău, 94km E de Brașov.

Seismul din zona Vrancea a fost unul slab, cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 140.0 km.

Două cutremure s-au produs sâmbătă, în județul Vrancea

Sâmbătă, 11 noiembrie, două cutremure au avut loc în Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). 

Un cutremur cu magnitudinea de 3. 6 grade s-a produs în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3. 6 grade s-a produs în România

[Sursa foto: PixaBay]

Primul seism din Vrancea a avut magnitudinea de 2, 6, la ora 11:28 (ora locală a României) în judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 kilometri. Acesta s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 40 km vest de Focşani, 53 km nord de Buzău, 74 km est de Sfântu-Gheorghe, 83 km est de Braşov şi 90 km nord-est de Ploieşti. 

Al doilea cutremur a avut loc în județul Vrancea, cu o magnitudine de 3, 2, la ora locală 22:22. Acesta s-a produs la adâncimea de 139 kilometri. 

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor: 49 km vest de Focşani, 57 km nord de Buzău, 66 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 74 km est de Braşov, 86 km nord-est de Ploieşti.  

Zece seisme s-au produs în România de la începutul lunii noiembrie

În ceea ce privește seismele de la începutul lunii noiembrie, în România s-au produs alte 10 seisme cu magnitudini între 2, 2 şi 4, 3 pe Richter. 

Citește și: Cutremur de 5,6 pe scara Richter în Nepal. Bilanțul tragic al victimelor: cel puțin 128 de persoane au decedat, iar alte 100 au fost rănite. Seismul a avut loc la miezul nopții

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pe data de 14 februarie a avut loc cel mai puternic cutremur, cu 5, 7 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs în județul Gorj, la adâncimea de 6,3 kilometri.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

În cazul în care are loc un cutremur, este foarte important să ne păstrăm calmul. De asemenea, trebuie să îi calmăm și pe cei din jurul nostru. 

Mai mult decât atât, trebuie să preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința. Faza sesimică inițială are o durată redusă. Din acest motiv, faza puternică a mișcării seismice poate surprinde oamenii pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică.

Acest lucru poate duce la accidente neplăcute.

În cazul în care este posibil, închideți sursele de foc cât de repede puteți. În situația în care ceva a luat foc, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic, potrivit ISU.

,,Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

-rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Un cutremur cu magnitudinea de 3. 6 grade s-a produs în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3. 6 grade s-a produs în România

-nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

-dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

-acordați primul ajutor persoanelor rănite.

-în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră'', potrivit ISU.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si