Un desen semnat Edgar Degas, furat de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost vandut cu peste 460.000 de euro

Desenul ”Trei dansatoare/ Trois danseuses en buste”, de Edgar Degas, care a fost furat de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost adjudecat, duminica, prin telefon, de un colectionar italian, contra sumei de 462.500 de euro, anunta Le Point, citat de News.ro.

Editor: Alexandra Chiric luni 11 iulie 2016 , 18:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vânzarea desenului realizat de pictor in 1898 si estimat la 350.000- 450.000 de euro a avut loc la casa de licitatii Osenat, din Fontainebleu (Seine-et-Marne), informaza News.ro.

Aceasta lucrare este o piesa de istorie, pentru ca a disparut timp de decenii din vizorul colectionarilor, dupa ce a fost furata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de armata germana.

Desenul a fost confiscat de nazisti in august 1940, de la domiciliul medicului parizian Maurice Dreyfus, decedat in 1957. Restituirea sa a fost realizata cu ajutorul specialistilor, dupa o procedura pusa in aplicare de ministrul Culturii de la acea vreme. Maurice Dreyfus a semnalat, in 1947, autoritatilor franceze ca acest desen in carbune nu figura printre operele care i-au fost restituite dupa Razboi.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Desenul a fost regasit in 1951, intr-un dulap al vechii ambasade a Germaniei, dar nu a fost identificat ca opera cautata de proprietarul sau. A fost, deci, atribuita Muzeului Luvru, dupa ce a fost inregistrata intre operele numite ”MNR” (Muzeul National al Recuperarii), adica plasata in responsabilitatea juridica a ministerului Afacerilor Externe, in asteptarea identificarii proprietarilor de drept.

Aproximativ 2.000 de lucrari MNR se afla inca in depozitul muzeului francez.

Potrivit Ministerului Culturii francez citat de Le Figaro, aceasta restituire ”este un prim rezultat al unui nou proces”, care vizeaza sa gaseasca proprietarul operelor MNR, inainte ca proprietarii de drept sa se pronunte. Martorii directi sunt din ce in ce mai numerosi si numarul interogarilor, din ce in ce mai scazut.

In aceasta perspectiva, ministerul a concluzionat un parteneriat cu organizatia Généalogistes de France, pentru a realiza cercetari necesare. Cinci alte dosare au fost incredintate specialistilor in cadrul acestui parteneriat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si