Un peste urias, dintr-o specie rara, a fost prins in Dunare

Un peste de peste 100 de kilograme a fost prins accidental de pescari la Fetesti, pe bratul Borcea al Dunarii.

A.S., luni 23 octombrie 2017 , 12:28

Sursa: obiectiv.net
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Un morun de peste 100 de kilograme, prins prins accidental de pescari la Fetesti, pe bratul Borcea al Dunarii, a fost eliberat in mediul sau natural, relateaza publicatia locala obiectiv.net.
Deoarece morunul este o specie protejata, in momentul in care l-au prins pescarii au anuntat autoritatile.

Sursa: obiectiv.net

La fata locului au venit mai multi reprezentanti ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (INCDPM) si ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura – Directia Inspectie Ape Interioare (ANPA-DIAI).
Expertii au cântarit sturionul, iar apoi l-au eliberat in mediul sau natural. Pescarii care au anuntat capturarea accidentala a morunului au fost recompensati, dupa cum prevede legea.
Mai exact, ei au primit suma de 60 lei/kilogram, adica o suma totala de 6.000 de lei.

Sturionii din România sunt cea mai mare populatie naturala din Uniunea Europeana. La ora actuala, morunul, nisetrul, cega si pastruga sunt strict protejati, iar pescuirea lor este interzisa (pâna in anul 2021).

Deoarece este un peste foarte mare si are nevoie de spatiu si hrana, morunul isi traieste viata adulta in Marea Neagra, iar pentru reproducere se intoarce in Dunare. Morunul se reproduce foarte târziu, dupa vârsta de 15 ani, iar o femela se poate reveni in Dunare pentru o noua reproducere chiar si dupa 3-4 ani. Alaturi de braconaj, acesta este unul dintre motivele care au dus la scaderea dramatica a numarului de moruni. 

 

Romania, Bulgaria, Serbia si Ucraina detin – inca – singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa, dar acestia sunt astazi la un pas de disparitie. Cauzele principale sunt pescuitul ilegal si comertul ilegal cu caviar provenit de la sturionii salbatici.
World Wide Fund for Nature sustine necesitatea protejarii ultimilor sturioni salbatici din Dunare si dupa finalul lui 2015. Specii aparute acum 200 de milioane de ani, sturionii sunt azi pe cale de disparitie. Cauza o reprezinta pescuitului excesiv, inainte de prohibitia totala aflata in vigoare pana la finalul anului, si in prezent, pescuitul ilegal pentru caviar.

O masura necesara, dar nu suficienta pentru protejarea sturionilor, ar fi continuarea prohibitiei dupa finalul anului 2015. In acelasi timp, este necesara crearea unor mecanisme prin care pescarii sa fie sustinuti pentru a obtine venituri din surse alternative. Conform datelor obtinute in cadrul proiectului Life+ „Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii”, conservarea sturionilor este sustinuta si de autoritatile implicate direct, precum si de catre pescari.

Pentru a intelege mai bine fenomenul ce a dus la declinul sturionilor, WWF a dezvoltat un proiect menit atat sa adune informatii relevante din teren, cat si sa informeze comunitatile locale, pescarii, companiile si autoritatile. S-au realizat doua serii de interviuri fata in fata cu partile implicate direct, in 2013 si in perioada aprilie-iunie 2015. Astfel a fost evidentiat rolul si impactul fiecarui actor principal din aceasta situatie, precum si modul in care s-a schimbat atitudinea acestora fata de situatia sturionilor.

In Romania, pescuitul reprezinta o activitate importanta pentru cei din lungul si Delta Dunarii, majoritatea pescarilor intervievati declarand ca pescuitul este o ocupatie full-time atat in 2013 (64.5%), cat si in 2015 (57.6%). Cu toate acestea, veniturile din pescuit reprezinta o parte mica din veniturile totale pentru 48.5 % dintre pescarii respondenti (fata de 76.7% in 2013), doar 12.1% dintre respondentii romani declarand ca tote veniturile provin din pescuit. In comparatie, in Bulgaria, doar 6.7 % dintre respondenti declara ca toate veniturile lor sunt obtinute din pescuit.

Intrebati daca ar incerca sa obtina venituri si din surse alternative, cum ar fi turismul sau realizarea unor produse din peste, majoritatea pescarilor (75.8% dintre cei romani si 90% dintre cei bulgari) spun ca se gandesc la asta. In 2013, mai bine de jumatate dintre pescarii romani intervievati nu vedeau nicio alternativa de venit la activitatea de pescuit. „In cadrul proiectului am incercat sa explicam pentru consumatori si comercianti regulile de etichetare a caviarului, sa mediem si sa imbunatatim relatia dintre autoritati si pescari si nu in ultimul rand sa oferim sprijin pescarilor care doresc sa obtina venituri din surse alternative”, a declarat Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului in Romania.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie (CITES). Acest lucru inseamna ca sturionii si produsele provenite de la acestia trebuie sa fie insotite de documentele CITES in comertul international si tot caviarul trebuie sa poarte etichete CITES. Chiar daca etichetarea nu este necesara pentru caviarul produs in Statele Unite ale Americii, daca produsul vine pe piata din Uniunea Europeana (UE) trebuie sa aiba eticheta CITES.

Sursa: infomuntenia.ro 

Sursa foto: obiectiv.net 
 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Jador a recunoscut. Încă are sentimente puternice pentru ea: „Mi-aș fi dorit să primesc... Jador a recunoscut. Încă are sentimente puternice pentru ea: „Mi-aș fi dorit să primesc un mesaj de la... Ea era și familia și prietena mea!”
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv... Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infecatare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infecatare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si