Utilizarea zilnică a unui produs popular de igienă "ar putea crește riscul de cancer”, susține un om de știință – care avertizează populația: "majoritatea oamenilor nu ar trebui să o folosească”.
Un reputat om de știință susține că un tip de apă de gură pe bază de alcool "ar putea crește riscul de cancer”.
"Majoritatea oamenilor nu ar trebui să o folosească”, spune medicul citat de Daily Mail.
Citește și: Dispare din farmacii! Medicamentul necesar în tratarea diabetului va mai fi comercializat până pe 31 iulie
Medicii de la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers, Belgia, au descoperit că două specii de bacterii sunt mai răspândite în organismul pacienților după trei luni de utilizare zilnică a apei de gură.
Două bacterii periculoase, favorizate de alcoolul din apa de gură
Utilizarea în fiecare zi a apei de gură cu gust mentolat ar putea crește riscul de a dezvolta cancer esofagian și colorectal, susține un nou studiu științific.
Oamenii de știință au descoperit că două specii de bacterii- Fusobacterium nucleatum și Streptococcus anginosus- care sunt legate de cancer au fost mai abundente în gură după utilizarea zilnică a apei recomandate de dentiști.
Se crede că alcoolul din apa de gură poate crește nivelul de bacterii din interiorul gurii, potrivit cercetătorilor.
Profesorul Chris Kenyon, un om de știință de la universitate care a lucrat la studiu, a declarat pentru Daily Telegraph că utilizarea apei de gură "ar putea crește riscul de cancer și diferite infecții”.
El a mai susținut: „Majoritatea oamenilor nu ar trebui să-l folosească și, dacă îl folosesc, ar trebui să folosească preparatele fără alcool și să limiteze utilizarea la câteva zile”.
Profesorul Kenyon și colegii săi au făcut descoperirea în timpul unei investigații asupra impactului utilizării zilnice a apei de gură asupra riscului de infecíi în rândul bărbaților gay atunci când au făcut descoperirea.
Cei 59 de participanți au folosit zilnic apă de gură pe bază de alcool timp de trei luni, urmate de trei luni cu apă de gură placebo sau invers.
Rezultatele cercetării au indicat niveluri mai mari de infecții în perioadele în care s-a folosit apa de gură cu alcool.
Reacția producătorilor de apă de gură
Într-un comunicat transmis presei britanice, o companie care produce apă de gură spune "încurajează progresele și schimburile științifice pentru a promova sănătatea de zi cu zi".
„Pe baza revizuirii noastre inițiale, studiului publicat îi lipsesc mai multe controale importante de proiectare și o rigoare adecvată pentru a face concluzii cu privire la impactul potențial asupra sănătății umane”, spun reprezentanții companiei.