În argou fotbalistic, are un picior stâng de aur și nu este echivalentul a ceea ce ar însemna în argou fotbalistic. Acesta este singurul mod în care poate conduce un autoturism, după ce, vineri, a obținut nota de trecere la examenul auto și a primit "L" care îl acreditează ca începător la drum.

Citeste si: Categoria de persoane expuse riscului de infectare cu variola maimuței

"Nu a fost ușor", a rezumat Jose Mari Andrés, directorul școlii de șoferi Irrintzi, singura școală de șoferi pentru persoanele cu handicap grav. 

Cu piciorul drept, acesta controlează accelerația și frâna, ca la un vehicul automat, iar cu vocea transmite acțiunile computerului de bord pentru a activa farurile, semnalizarea sau pentru a suna din claxon, de exemplu. Pentru că, da, Dani nu are brațe. "Este foarte vioi", spune Andrés. Conduce desculț și fără șosete pentru a putea prinde mai bine joystick-ul cu care controlează volanul pe străzile înguste.

Daniel sfidează imposibilul

Dănuț a trebuit să ia peste cincizeci de lecții practice pentru a obține acest permis de conducere. A avut nevoie de zece ani pentru a realiza acest vis. Zece ani de când l-a întâlnit pe Jose Mari la Madrid și i-a povestit visul său.

Zece ani pentru a putea strânge banii necesari. "Șapte mii de euro", răspunde Dani fără să stea pe gânduri, bani pe care i-a cheltuit pe deplasare, cazare, pregătire, taxe, etc, dar era ceea ce își dorea cel mai mult. În primul rând pentru a-și dovedi lui însuși că este capabil să reușească, iar apoi pentru a-și câștiga independența și a nu mai depinde de prieteni pentru a putea merge oriunde își dorește.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire macabră în Sighetu Marmației. Cadavrul unui copil de 14 ani, ascuns în cușca câinelui

"Viața mea depinde de societate. Dacă ei sunt bine și fericiți, sunt și eu", zâmbește Dani într-un reportaj acordat publicației  deia. Are toate motivele să facă acest lucru, în ciuda faptului că copilăria și adolescența nu i-au oferit niciun motiv să cunoască bucuria. Despre tatăl și mama sa, nici urmă. Și-a pierdut brațele la vârsta de 11 ani, când a fost electrocutat în timp ce lucra pentru un bărbat dintr-un sat. Și în loc să-l ducă la spital, a fost abandonat într-un șanț. Când a fost găsit, cangrena îi distrusese membrele și a trebuit să-i fie amputate. 

Chiar dacă are ambele mâini amputate, a obținut permisul de conducere după 10 ani de eforturi

A învățat să conducă tractoare cu prietenii săi în timp ce lucra. Cu unul dintre ei a plecat la Madrid când avea 18 ani și de atunci nu a încetat să caute fericirea și libertatea.

"Viața nu are marșarier, prietene. Numai mașinile pot merge înapoi", afirmă Daniel, care este salutat și felicitat de vecinii și clienții de la Kanela atunci când îl văd cu "L"-ul atârnat pe piept. Dar el, umil, insistă să-i mulțumească lui Jose Mari Andrés,care, în 2008, a forțat DGT să modifice regulamentul pentru a putea învăța să conducă persoanele cu handicap fizic grav. "Jose Mari m-a învățat totul. Fără el, nimic", spune el.

Citeste si: Percheziţii la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, într-un dosar numit" Sacoşa"

De fapt, Irrintzi este singura școală de șoferi din Spania autorizată să ofere acest tip de instruire- Dani a fost al cincilea cursant declarat admis- într-un vehicul complet adaptat în acest scop. Acesta este exact următorul obiectiv pe care Dani și l-a propus: să înceapă să economisească cei 20.000 de euro pe care îi costă adaptarea unei mașini automate la stilul său de condus.

Citeste si: Irina Columbeanu, primele declarații după întoarcerea în țară! Fiica lui Irinei Columbeanu vorbește despre revederea emoționantă cu tatăl său, despre viața în America și planurile sale de viitor- kfetele.ro

Citeste si: Cum se înțelege, de fapt, Carmina Vârciu cu Anda Călin: ”Pentru mine este doar partenera tatălui meu”- radioimpuls.ro

"Șapte mii de euro pentru zece ani, deci douăzeci de mii...", oftează tânărul. Asta, sau că norocul îi zâmbește și numele său apare pe primul loc la tragerea la sorți pe care Primăria din Malaga și Junta de Andalucía o organizează în fiecare an pentru a subvenționa costul ridicat al adaptării unei mașini. "Deocamdată plec cu permisul de conducere în buzunar", spune el. "Și ai reușit-o din prima", spune fericit Jose Mari Andrés.

Citeste si: Panică la metroul din București. Fum gros în subteran, în zona Piața Romană. 172 de pasageri evacuați prin tunel. Planul roșu, activat


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si