Un tanar de 25 de ani este printre ultimii potcovari din judetul Gorj! A invatat meseria de mic si nu isi imagineaza sa faca altceva

Petre Cazacu este un tanar de 25 de ani, din judetul Gorj, care practica o meserie pe cale de disparitie. Barbatul traieste in comuna Polovragi si face potcoave.

miercuri 18 mai 2016 , 14:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

##CITAT68##

Nascut intr-o familie de mestesugari din Polovragi, Petre Cazacu se "incapataneaza" sa pastreze o meserie pe cale de disparitie. Este printre ultimii potcovari din judetul Gorj, care mai face potcoave, topoare sau alte obiecte din fier, scrie site-ul gorj-domino.ro.

Petre isi iubeste foarte mult meseria, pe care a invatat-o de mic. Tatal lui, bunicul si strabunicul si-au castigat existenta tot din acest mestesug.

"Are cerere, căci el este singurul din Polovragi care încă mai potcoveşte. Mai este un rudar care mai potcoveşte, dar el se grăbeşte când potcoveşte caii şi lumea se fereşte de el. Îl caută lumea pe Petrică al meu, el are grijă cum munceşte, are mereu răbdare. Vin şi din Polovragi şi de pe lângă Polovragi. Petrică face asta, fierăria, apoi merge la munca câmpului, face transporturi cu căruţa, muncă în agricultură. A învăţat de la tac-su! Nepoţii mei sunt la formaţia de dansuri populare, sunt talentaţi”, a spus mama mesterului potcovar.

Petre este ajutat in fierarie de sora lui mai mare, care il ajuta sa bata fierul incalzit.

"Sunetul nicovalei îl ştiu de când eram copil. De când aveam cinci ani veneam în atelier cu tata şi cu bunicul şi mă uitam cu gura căscată şi ochii mari la cum făceau potcoavele şi ce alte lucruri mai meştereau ei aici. Erau meşteri vestiţi. Îmi place ceea ce fac, chiar dacă nu este uşor, chiar dacă nu se câştigă prea mulţi bani. Este o muncă cinstită şi pe lângă munca din gospodărie, ne descurcăm. Avem şi animale, grădină, terenuri cultivate cu porumb. Sănătoşi să fim, că de muncă tot avem. Ştiu să fac topoare, ţapine, scoabe din fier pentru case, fac ce mi se cere, mai multe lucruri. Ascut fiarele de copăitoare, prăşitoare", a spus Petre.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si