
1 din 2 | Unde sunt moastele Sfintei Parascheva

2 din 2 | Unde sunt moastele Sfintei Parascheva
Joi, 13 iunie 2021, s-au împlinit 381 ani de cand au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași. "A stat 160 de ani în Bulgaria, 125 de ani în Serbia și aproape tot atâta vreme în Constantinopol, însă cea mai mare parte a timpului, Sfânta Parascheva a petrecut-o și o petrece alături de înaintașii noștri, de noi și nădăjduim că și alături de urmașii noștri, ocrotind Moldova", a marturisit părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Unde sunt moastele Sfintei Parascheva
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Epivata este numele localitatii unde s-a nascut Sfanta Cuvioasa Parascheva. Desi, intr-o lucrarea aparuta la Moscova, in anul 1861, unii cercetatori sustin ca localitatea Epivat este de fapt numele vechii localitati "Drastor", din Dobrogea, acest lucru nu poate fi intarit inca pe nici o marturie istorica autentica.
Citeste si: Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva. O sărbătorim în fiecare an pe 14 octombrie
Moastele sfintei au scapat neatinse dintr-un incendiu
Racla de argint a fost asezata, la 13 iunie 1641, in Biserica Manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Dupa ce au scapat neatinse dintr-un incendiu, la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost depuse in noua Catedrala Mitropolitana.
Iasul a mai fost in centrul atentiei crestinilor in 1996, cand a fost adus din Grecia Capul Sfantului Apostol Andrei, si anul trecut, cand a fost declarat unul dintre cele cinci orase europene de pelerinaj cu prilejul Jubileului 2000 de ani de crestinism.
Mai puțini credincioși la moaștele Sf. Parascheva
Numărul credințioșilor este mai redus față de alți ani. Autoritățile au aproximat un număr de 500 de pelerini, față de 1.200-1.500,
ce trec într-o oră pe la racla cu sfintele moaște.Citeste si: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Citeste-l pentru a te vindeca de suferinta
Scăderea numărului de credincioși este pusă pe seama situației epidemiologice traversată de țara noastră și a restricțiilor de călătorie.
Majoritatea credincioșilor poartă masca de protecție
Pentru siguranța pelerinilor, suprafața așezată peste raclă, este dezinfectată la fiecare zece minute.
În Municipiul Iași există restricții de circulație între orele 20:00 și 5:00, dar pelerinii ce vin pentru a lua parte la acest eveniment religios, sunt exceptați de la restricții. Incidenț cazurilor în Municipiul Iași este de 8,55 la mie.
”Ne bazăm pe raţiune. Ieşenii nevaccinaţi au acces şi ziua, nu au de ce să vină la catedrală după ora 20.00. E greu să faci diferenţa între un pelerin vaccinat şi unul nevaccinat.
Unde sunt moastele Sfintei Parascheva
Pelerinii se pot închina la racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul
Există un culoar unic prin care pelerinii ajung la raclă, păstrând astfel distanța unul de celălalt. La dispoziția credinciosților au fost puse dozatoare cu dezinfectant.
Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie, va fi sărbătorită prin slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30.
Credincioșii vor putea lua parte la slujbă într-un număr restrâns și cu respectarea măsurilor de distanțare, dar și pe câteva ecrane mari.