Ce este, de fapt, UNTIȘORUL! Multă lume consumă această plantă verde fără să știe că este TOXICĂ
Untișor. Untișorul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă poate deveni toxic dacă faci această mare greșeală când îl gătești!

In articol:
- Untișor. Vitamina C
- Untișor. Când devine untișorul toxic
- Beneficiile untișorului
- Untișor. Contraindicații
Untișor. Untișorul este o plantă de primăvară pe care mulți români îl consumă în stare crudă.
Frunzele de untișor sunt folosite în salatele care însoțesc mesele de primăvară, alături de lobodă, ștevie sau leurdă. Untișorul este însă toxic, iar în unele țări nu este consumat deloc în stare crudă.
Untișor. Vitamina C
Popular, untişorul se mai numeşte şi sălăţică sau grâuşor şi este o plantă bogată în vitamina C, ale cărei frunze, spun unii, ajută la eliminarea toxinelor, curaţă sângele şi ficatul.
Untişorul, se mai spune, luptă şi cu anemia, apară organismul de viruşi şi infecţii şi contribuie la creşterea nivelului de energie, conform specialiştilor citaţi de presa online.
untisor sanatate benficii - untisorul este toxic
Citeste si: Adevărul despre ouăle de prepeliță: Ce efect au asupra sănătății?
Untișor. Când devine untișorul toxic
Specialiștii spun că untişorul devine periculos atunci când a ajuns la maturitate sau a înflorit deja sau la consumul în cantităţi mari. Unii nutriţionişti recomandă 100 g pentru un adult, pe zi, şi 50 de g pentru copiii de peste 10 ani.
Conform site-ului www.formula-as.ro, cei care consumă pentru prima dată untişor ar trebui să-şi înjumătăţească porţia, indiferent de categoria de vârstă.
Motivul? Planta conține protoanemonina, o substanță cu un efect toxic iritant.
untisor sanatate benficii - untisorul este toxic
Citeste si: Urzici contraindicații. Avertismentul medicilor: NU mai mâncați urzici dacă suferiți de această boală!
De fapt, în alte țări, untișorul nu se consumă crud absolut deloc și este așezat pe o listă a plantelor toxice, sau chiar cu potențial fatal asupra animalelor.
Efectul toxic dispare în momentul în care frunzele sunt gătite.
Beneficiile untișorului
Cunoscut si sub denumirea de grausor, fetica, salata mielului sau salata de camp, untisorul este folosit atat in bucatarie, cat si ca planta medicinala, avand o varietate de beneficii asupra sanatatii.
Pana de curand untisorul nu se folosea in bucatarie, fiind considerat mai degraba o buruiana. Cu toate acestea, in ultima vreme proprietatile sale nutritive au incurajat din ce in ce mai multa lume sa il consume.
untisor sanatate benficii - untisorul este toxic
Dupa cum aminteam anterior, planta are numeroase beneficii asupra sanatatii, contribuind la combaterea alergiilor, varicelor, ajuta la tratarea bolilor de piele si la imbunatatirea digestiei.
Citeste si: Avertismentul medicilor: Ghimbirul poate fi mortal. Când trebuie evitat?
Untisorul reprezinta o sursa importanta de fibre si potasiu, ajutand la scaderea nivelului colesterolului si la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de salata de camp ne poate imbunatati starea de spirit, contribuind si la eliminarea toxinelor din organism, la curatarea sangelui si a ficatului.
Sezonul untisorului incepe primavara devreme, in luna martie si se termina in luna mai. Din frunzele de untisor putem pregati salate sau ciorbe, gustul lor fiind asemanator cu cel de mazare, conform gustos.ro
untisor sanatate benficii - untisorul este toxic
In zona Moldovei, este traditie sa se pregateasca salata de untisor in saptamana Pastilor, deoarece ajuta organismul sa se refaca dupa mesele grele de sarbatori. In aceeasi perioada, in zona Transilvaniei, femeile mergeau in zonele in care crestea untisorul si dezgropau cateva plante in locul carora lasau paine si sare. Plantele pe care le smulgeau le dadeau copiilor, pentru a creste puternici si sanatosi.
Citeste si: Avertismentul medicilor: Ce ți se poate întâmplă dacă mănânci avocado?
Untișor. Contraindicații
Exista insa si o serie de contraindicatii in ceea ce priveste consumul acestei plante:
untisor sanatate benficii - untisorul este toxic
1. Trebuie sa stiti ca odata ce infloreste, untisorul devine toxic, fiind recomandat doar pentru uz extern. Pentru uz intern se recolteaza organele untisorului inainte de a inflori.
Citeste si: Laptisor de matca- ce este si cum il folosesti
2. Tocmai de aceea, este recomandat sa culegeti planta doar daca sunteti siguri ca nu a inflorit inca. Daca nu sunteti siguri, cumparati de la piata.
3. Nu se recomanda persoanelor care sufera de probleme ale tractului intestinal si nici de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.