Untișorul. Untișorul este o plantă de primăvară. Aceasta este preferată de mai mulți oameni în stare curdă.

Frunzele untișorului sunt folosite în salatele de primăvară, alături de lobodă, ștevie, leurdă. Poate deveni toxic, iar în anumite țări nu se consumă deloc în stare crudă.

Ce este untișorul?

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul se poate găsi în păduri, curți, grădini, parcuri sau malurile râurilor.

Rădăcina sa este tuberoasă și groasă. Floarea plantei dezvoltă o tulpină ramificată, cu o înălțime de aproximativ 10-30 cm.

Frunzele sunt dispuse alternativ, culoarea este verde închis, iar suprafața acestora este lucioasă. Se aseamănă cu frunzele de iederă. Codițele sunt lungi, unde dezvoltă bulbi de culoare crem, care sunt vizibili în perioada înfloririi.

Untișorul înflorește încă din luna martie, până în mai. Petalele untișorului sunt galbene, iar partea inferioară este verde.

Florile sale dezvoltă tulpini lungi. Acestea se ridică deasupra frunzelor. Devin albe, pe măsură ce se maturizează. Fructul untișorului este de culoare albicioasă, cu formă globulară. Se aseamănă bobului de porumb.

Cum poate fi consumat untișorul?

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Frunzele unitișorului, culese înainte de a înflori, pot fi consumate crude, în salate sau gătite. Pot fi consumate asemenea lobodei, măcrișului, șteviei sau alte tipuri de plante ale primăverii. Se pot adăuga în tocănițe, ciorbe sau supe creme.

Frunzele tinere sunt sigure pentru consum, dacă sunt mâncate crude. Untișorul devine toxic pe măsură ce planta se maturizează. 

De asemenea, untișorul poate fi dăunător organismului atunci când este consumat în cantități mari.

Se recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 100 de grame de untișor zilnic. Copiii mai mari de 10 ani pot consuma maxim 50 g sălățică. Se consideră că atunci când este gătit, acesta pierde din toxicitate.

Rețetă salată de untișor și cușcuș

Ingrediente

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

  • o mana de frunze fragede de untisor
  • o mana de frunze de leurda
  • o mana de frunze de loboda
  • cateva fire de ceapa verde
  • ½ ardei gras rosu sau ardei iute (dupa preferinta)
  • 3 rosii cherry
  • ½ castravete
  • 4 ridichi
  • 100 g de cuscus
  • ulei de masline
  • suc de lamie propaspat stors
  • sare si piper

Mod de preparare

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Untișorul. Ce este și cum se mănâncă această plantă

Primul pas este acela de a pune cușcușul la înmuiat în apă. Acesta trebuie lăsat 10 minute până se umflă. Se spală bine toate verdețurile sub jet de apă și se zvântă cu un șervețel. Ulterior se curăță legumele de coajă și se toacă mărunt. Când cușcușul este înmuiat, se pune într-un castron larg. Se adaugă toate frunzele de verdețuri mărunțite cu mâna și legumele tocate.

Se toarnă dressing-ul într-un castron peste cușcuș, verdețuri și legume.

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Citește și: Astragalus – calități curative și terapii adjuvante

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si