Nu mai e vreme de plajă, dar asta nu înseamnă că nu mai călătorim. Toamna se deschide sezonul vacanțelor în podgorii, unde putem lua parte la culesul strugurilor și putem degusta soiurile de vin aromate, chiar de la sursă. Iată cum arată căsuțele din vie!
E o dimineață blândă de toamnă târzie. Via, cu ale sale roade dulci și freamătul frunzelor, spune o poveste despre munca unui an întreg și liniștea de după. Am vrut să vedem cum te încarcă aceste dealuri și cum se simte să te trezești în sufletul podgoriei.
Turiștii pot lua parte la culesul strugurilor
Un cadru idilic, dar ce activități putem face ca să nu ne plictisim? Noi am nimerit când un grup de copilaș se pregătea să ajute la culesul recoltei.
„Când îl găsiți, îi luați o mână de ciorchine, niciodată de sus, cât mai jos de ciorchine că să nu vă tăiați cu foarfeca.”
„Câți struguri v-ați propus să adunați astăzi? Eu vreau să strâng câți trebuie.”
„Mami mi-a spus că mă duce și eu i-am promis ceva. Dacă culeg struguri, să-i aduc și ei și să-i aduc și must.”
Îi lăsăm pe cei mici la distracție și ne îndreptăm către masa pregătită special pentru noi. Aici, toți oaspeții pot degusta vinuri de producție proprie și își pot completa cunoștințele despre licoarea zeilor.
Sabina Stroe-Bibescu, somelier: „Să începem cu un prosseco care este una din ultimele noutăți de la noi de la cramă. Noi am ales să facem un private label cu o cramă foarte renumită în zona de spumante din Italia, care este din strugurii clasici, care este perfect să începem atât o degustare, dar și o masă.”
Tot aici doritorii pot vedea tot procesul de producție al vinului.
George Cîrstea, administrator: „Avem și vinuri ceva mai vechi. Avem în visteria cramei vinuri roșii de prin 2016-2018, pe care le păstrăm pentru cramă să vedem evoluția acestora de-a lungul timpului.”
În perioada toamnei, cererea e foarte mare pentru facilitățile de cazare.
Marcel Vulpoi, manager wine bar: „Noi deschidem doar după ora 16:00. Încercăm cumva să facem ceea ce se face în Occident, în sensul că oamenii să meargă întâi la restaurant să mănânce și ulterior să se retragă într-un loc precum acesta și apoi să vină la un wine bar.”
Potrivit unor studii recente, românii sunt pe locul 6 în uropa la producția de vin, cu o piață estimată la 2,3 miliarde de lei.