Peste 100.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în România. Număr mic de vaccinați în ultimele 24 de ore

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că o nouă tranşă de 112.800 de doze de vaccin au ajuns în ţară, dozele urmând a fi stocate în depozitul Companiei Naţionale Unifarm SA.

Author: Razvan Ilie miercuri 14 iulie 2021 , 20:59

Până în prezent, 1.479.600 de doze Moderna au fost recepţionate, iar 722.188 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.[Sursa foto: Rovaccinare]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Până în prezent, aproape 1,5 milioane de doze Moderna au fost recepţionate în România, dintre care doar jumătate (722.188) au fost utilizate pentru imunizarea populaţiei.  „112.800 doze de vaccin Moderna au intrat astăzi, 14 iulie, în România şi vor fi stocate în depozitul Companiei Nationale Unifarm SA. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin sunt aduse în Bucureşti pe cale terestră”, a transmis CNCAV.

Citeste si: Ce simptome are Lambda, noua mutație a COVID-19. A fost descoperită în cel puțin 27 de țări

Vaccinurile vin în funcție de calendarul de livrare  

Dozele vor fi distribuite, în perioada următoare, în centrele regionale existente la nivel naţional. Depozitul Companiei Nationale “Unifarm” SA este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor

Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei.

Citeste si: Cum poate fi stopată tulpina Delta de coronavirus. Agenția Europeană a Medicamentelor, mesaj de ultim moment

Câți români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au fost administrate 15.000 de doze de vaccin în România. Totalul persoanelor vaccinate de la debutul pandemiei nu a trecut de 5 milioane nici la acest moment.

Sunt 4.846.629 români vaccinați anti-COVID cu minim o doză, în timp ce numărul persoanelor vaccinate cu schemă completă este desigur mai mic- 4.683.597.

Premierul Cîțu: Multe dintre doze le-am vândut

Premierul Florin Cîţu a afirmat că ţara noastră nu a cumpărat 120 milioane de vaccinuri împotriva COVID-19, ele fiind o comandă pentru mai mulţi ani, în baza unei strategii asumate la nivelul UE care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă şi ştiţi foarte bine că strategia de a cumpăra vaccinul este o strategie asumată la nivelul întregii Uniuni Europene. România primeşte pro-rata. Toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană luând în calcul şi acest sistem de revânzare a vaccinului sau donaţie pentru alte ţări. Deci este o strategie făcută de la început de către Comisia Europeană. Dacă nu am participam la această strategie, probabil nu am fi avut vaccinul la fel de repede. Nu le-am cumpărat. Aceste doze sunt comandate, sunt pentru mai mulţi ani", a declarat Florin Cîţu, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 milioane de doze de vaccin şi cât vor costa ele. 

Potrivit premierului, de la început s-a ştiut clar că poate pandemia nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani.

"Aceste doze sunt şi pe anul viitor. Vom vedea care e factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut. Preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci nu există un cost fix de la început. Prima oară se face comanda şi apoi avem şi factura”, 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si