Vaccinul pentru prevenția encefalitei dată de căpușe, disponibil în România

Encefalita transmisă de căpușe este o boală virală gravă care poate fi prevenită prin vaccinare.

Author: K.B. miercuri 17 iunie 2020 , 12:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vaccinul se găsește în România cu cele două forme de prezentare: una pentru administrare la copii și adolescenți cu vârste între 1 și 15 ani și forma pentru administrare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste 1 an.
Encefalita transmisă de căpușe este o infecție a sistemului nervos central cauzată de virusul encefalitei de căpușe, care poate duce la afecțiuni neurologice, cum ar fi meningita, meningoencefalita și meningoencefalomielita.

Toate grupele de vârstă pot să fie afectate. La copiii cu TBE, sunt frecvente deficiențele cognitive care afectează viața de zi cu zi și care necesită asistență pe termen lung.

Citeste si: Pisoiul care a inspirat cartea şi filmele „A Street Cat Named Bob: And How He Saved My Life” a murit la vârsta de 14 ani

Citeste si: Ministerul Educaţiei: Numele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

TBE tinde să fie mai gravă la persoanele vârstnice. Dintre adulții cu TBE, în 27% – 40% din cazuri se produc sechele pe termen lung, de la disfuncție cognitivă până la paralizie spinală. Spre deosebire de alte infectii bacteriene transmise prin căpușe care pot să fie tratate prin administrarea de antibiotice – nu există o terapie antivirală specifică pentru TBE.

Citeste si: Ministerul de Interne anunţă că Ungaria renunţă la solicitarea documentelor justificative pentru tranzitarea ţării, pentru eliminarea aglomeraţiei la frontieră

Cea mai eficientă prevenție a TBE este imunizarea activă. Căpușele sunt principalii vectori și gazde-rezervor pentru virusul TBE și sunt cel mai active de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei (Martie – Noiembrie). Căpuşele se găsesc în păduri umbroase și umede, pajişti, câmp deschis și tufișuri. Acestea trăiesc atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Căpușele sunt prezente în numeroase locuri populare pentru activități în aer liber și turism. Numărul cazurilor de TBE a crescut în toată Europa în ultimele decenii. În regiunile endemice, căpușele se pot găsi în orice zonă verde și prezintă un risc imprevizibil de a fi infectate cu virusul TBE. Interacțiunea complexă dintre biologia căpușelor, virusul TBE și comportamentul uman face ca riscul dezvoltării TBE să fie imprevizibil pentru o persoană. Având în vedere lipsa tratamentului specific, vaccinarea este singura protecție eficientă disponibilă împotriva infecției cu TBE.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si