Vești bune pentru români. Când sosește a doua tranşă de vaccin Moderna în ţară

A doua tranşă de vaccin Moderna, de 21.600 doze, soseşte sâmbătă în ţară, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Author: Georgiana Balaban sâmbătă 30 ianuarie 2021 , 10:38

vaccinuri moderna românia
Noi doze de vaccin Moderna.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cea de a doua tranşă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, ajunge sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”.
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare.
Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino”  este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

Citeste si: Ce se întâmplă cu vaccinul anti-Covid-19? Anunț important pentru persoanele programate să facă vaccinul începând cu 28 ianuarie

Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art.

806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Citeste si: Când începe vaccinarea cu serul Moderna în România

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Citeste si: Dan Bittman, declarație controversată despre vaccinul anti-COVID: ”Întreabă-l pe Bill Gates cine a făcut virusul”

Când a fost adusă prima tranșă „Moderna” în România

Prima tranşă de vaccin Moderna, de 14.000 de doze, a fost adusă în ţară în 12 ianuarie, tot pe cale terestră.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat deja că din 1 februarie va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care doza de rapel se face la 28 de zile.

vaccinuri moderna românia
Vaccinarea anti coronavirus.[Sursa foto: google]

De asemenea, cele peste 66.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani care erau programate pentru administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID-19, între 30 ianuarie şi 11 februarie, vor fi reprogramate pentru 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale. Dintre acestea, 6% sunt din etapa 1, 41% sunt persoane programate pe categoria esentiali (validati si cu boala cronica la CNAS) si 53% sunt programati in categoria boli cronice. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că a luat această decizie ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si