S-a intrat în linie dreaptă cu pregătirea vaccinării anti-COVID pentru copiii de 5-11 ani. Decizia CNSU

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat, marți, când este de așteptat să fie aprobate și disponibile în centrele de vaccinare serurile Pfizer și Moderna pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

Author: Razvan Ilie marți 16 noiembrie 2021 , 14:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţa de marţi, o hotărâre prin care se achiziționează, între altele, dispozitive preumplute cu adrenalină de tip 'EpiPen150Junior' de uz pediatric "necesare desfăşurării în siguranţă a procesului de vaccinare a populaţiei din grupele de vârstă 5- 11 ani împotriva COVID-19".

Citeste si: Testul PCR care indică tulpina COVID-19 și în ce stadiu este boala a fost creat la Iași

Aceste dispozitive de urgenţă medicală sunt folosite în cazuri de șoc anafilactic, iar centrele de vaccinare trebuie să fie pregătite pentru intervenție în cazuri de efecte adverse grave.  

Marți a avut loc, la Palatul Victoria, o nouă conferință de presă susținută de conducerea CNCAV privind stadiul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Una dintre temele abordate de autoritățile medicale a fost vaccinarea copiilor între 5-11 ani. 

Citeste si: Nelu Tătaru, anunț despre testările gratuite de la locul de muncă. S-a ajuns la un consens între PNL și PSD

Valeriu Gheorghiță: Primul vaccin autorizat va fi Pfizer

"Ne așteptăm ca pe data de 25 noiembrie să avem decizia Agenției Europene a Medicamentului privind vaccinarea împotriva COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani cu Pfizer, iar în cazul vaccinului Moderna, este de așteptat ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie", a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

CNCAV a demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru această grupă de vârstă, în așteptarea autorizării, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Am ținut ascunsă sarcina vreo șase luni” Bianca Drăgușanu nu s-a ferit și a spus totul- wowbiz.ro

Varianta Delta de coronavirus, mai agresivă la copii 

Campanii de vaccinare a copiilor din această grupă de vârstă au început deja în Statele Unite și în Austria. Decizia acestor state vine în contextul creșterii alarmante a ratei infecțiilor cu COVID-19 la copii, pe fondul transmiterii cu prioritate a tulpinii Delta de SARS-Cov2. 

Citeste si: Bilanț coronavirus, 16 noiembrie. Valul 4 continuă să facă multe victime: patru tineri de 20-29 de ani, printre decese

Concernul german BioNTech și partenerul său din SUA, Pfizer, au depus cerere de autorizare în Europa a vaccinului destinat copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Cele două companii informează că au înaintat Agenției Europene a Medicamentului (EMA) raportul privind studiile clinice efectuate.

Aceleași date au fost furnizate și Agenției Americane a Medicamentului (FDA), la data de 7 octombrie, în vederea aprobării în regim de urgență a serului anti-COVID 19.

Studii clinice despre eficiența vaccinului la copii

Conform proucătorilor BioNTech/Pfizer, vaccinul destinat grupei de vâstă 5-11 ani este bine tolerat și provoacă un răspuns imun stabil. La subiecții testați s-ar fi constatat o reacție imună comparabilă cu cea a tinerilor între 16 și 25 de ani.

În cazul serului pentru copii, dozajul a fost redus la 10 micrograme față de cele 30 de micrograme administrate persoanelor mai în vârstă.

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro- radioimpuls.ro

La studiu au luat parte în total 4500 de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani. Implicate în proiect au fost peste 90 de unități medicale din SUA, Finlanda, Polonia și Spania. În prezent, în Europa, vaccinul BioNTech/Pfizer poate fi administrat doar copiilor care au împlinit 12 ani.  

Hotărâre CNSU pentru pregătirea campaniei de vaccinare la copii

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţa de marţi, o hotărâre care stabileşte o nouă categorie de produse, stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate, necesare în procesul de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2.

Este vorba despre dispozitive preumplute cu adrenalină de tip "EpiPen150Junior" de uz pediatric, necesare desfăşurării în siguranţă a procesului de vaccinare a populaţiei din grupele de vârstă 5- 11 ani împotriva COVID-19.

"Având în vedere demararea procedurilor în vederea autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru grupele de vârstă 5- 12 ani de către Agenţia Europeană a Medicamentelor,(...) se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse- stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate constând în dispozitive preumplute cu adrenalină de tip 'EpiPen150Junior' de uz pediatric necesare desfăşurării în siguranţă a procesului de vaccinare a populaţiei din grupele de vârstă 5- 11 ani împotriva COVID-19", prevede hotărârea CNSU. 

Conform Agerpres, se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării acestor produse, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si