Regatul Tonga a declarat luni stare de urgenta inaintea sosirii puternicului ciclon Gita, estimat la categoria cinci, nivelul maxim, care a provocat deja haos in arhipelagul vecin Samoa, informeazaAFP.

Prim-ministrul interimar Semisi Sika a declarat stare de alerta nationala, ''convins cao situatie de urgenta este pe punctul de a afecta regatul''.

Forta violentului ciclon Gita se

intensifica pe masura ce se apropie de insulele Tonga. Potrivit serviciilor meteorologice din Fiji, va fi un uragan de categoria cinci si va lovi insulele Tonga luni seara.

Rafale de vant cu viteze de panala 220 km/h au fost inregistrate la aproximativ 370 de km este de Tongatapu, insula cea mai populatadin arhipelagul Tonga.

Centrul meteorologic din Fua'amotus din Tonga a avertizat locuitorii casunt posibile ''rafale de vant violente cu forta unui uragan''.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ciclonul Gita a provocat inundatii importante in arhipelagul vecin Samoa, determinand evacuarea a 200 de persoane si numeroase intreruperi ale energiei electrice.

Ministrul Informatiilor din Tonga a precizat cavor fi deschise centre destinate gazduirii populatiei evacuate pe intreg teritoriul tarii, sfatuind populatia saevite deplasarile inutile.

Cicloanele sunt frecvente in Pacific in aceastaperioadaa anului, iar uraganele de categoria cinci se dovedesc extrem de distructive.

In 2016, ciclonul Winston a provocat moartea a 44 de persoane in Fiji, iar in 2015, ciclonul Pam a provocat moartea a 11 persoane si a distrus 65.000 de locuinte in Vanuatu.

Sursa: AGERPRES 

fOTO:  Facebook/TongaNow

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si