Vantul a batut cu peste 220 km/h si a facut prapad! Sute de oameni au fost grav raniti. E cel mai dezastruos fenomen meteorologic din ultimii 60 de ani
Actual

Vantul a batut cu peste 220 km/h si a facut prapad! Sute de oameni au fost grav raniti. E cel mai dezastruos fenomen meteorologic din ultimii 60 de ani

A.S.
13 feb 2018

Cel mai devastator ciclon din ultimii 60 de ani a lovit luni seara Regatul Tonga. Sute de oameni au fost grav raniti, iar locuintele celor 24.500 de locuitori au fost grav afectate.

Regatul Tonga a declarat luni stare de urgenta inaintea sosirii puternicului ciclon Gita, estimat la categoria cinci, nivelul maxim, care a provocat deja haos in arhipelagul vecin Samoa, informeazaAFP.

Prim-ministrul interimar Semisi Sika a declarat stare de alerta nationala, ''convins cao situatie de urgenta este pe punctul de a afecta regatul''.

Citeste si: Parasita cu scurt timp inainte de nunta! "Betty cea urata" nu este prea norocoasa nici in viata reala. Cum arata actorul cu care trebuia sa se casatoreasca Ana Maria Orozco

Forta violentului ciclon Gita se intensifica pe masura ce se apropie de insulele Tonga. Potrivit serviciilor meteorologice din Fiji, va fi un uragan de categoria cinci si va lovi insulele Tonga luni seara.

Rafale de vant cu viteze de panala 220 km/h au fost inregistrate la aproximativ 370 de km este de Tongatapu, insula cea mai populatadin arhipelagul Tonga.

Citeste si: "Eu o sa o pup pe Claudia de cate ori vreau!" Imagini nedifuzate din Republica Dominicana. Ce s-a intamplat intre Cream si Catalin Cazacu

Centrul meteorologic din Fua'amotus din Tonga a avertizat locuitorii casunt posibile ''rafale de vant violente cu forta unui uragan''.

Ciclonul Gita a provocat inundatii importante in arhipelagul vecin Samoa, determinand evacuarea a 200 de persoane si numeroase intreruperi ale energiei electrice.

Ministrul Informatiilor din Tonga a precizat cavor fi deschise centre destinate gazduirii populatiei evacuate pe intreg teritoriul tarii, sfatuind populatia saevite deplasarile inutile.

Cicloanele sunt frecvente in Pacific in aceastaperioadaa anului, iar uraganele de categoria cinci se dovedesc extrem de distructive.

In 2016, ciclonul Winston a provocat moartea a 44 de persoane in Fiji, iar in 2015, ciclonul Pam a provocat moartea a 11 persoane si a distrus 65.000 de locuinte in Vanuatu.

Sursa: AGERPRES 

fOTO:  Facebook/TongaNow

 

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook