Varsta standard de pensionare, redusa cu 13 ani. Care sunt categoriile vizate de noua lege a pensiilor

O initiativa de modificare a Legii Pensiilor a fost adoptata de Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor.

Author: M. P. duminică 08 iulie 2018 , 14:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Initiativa presupune reducerea stagiului de cotizare si varsta standard de pensionare cu 13 ani.

Modificarea adusa Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani in activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale (aviatia civila, siderurgie, subteran, risc radiologic, unitati de transport maritim si fluvial, foraj sonde de titei si gaze, etc.)

prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3 din Legea nr.263/2010, reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani si raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”.   

De asemenea, modificarea legislativa stipuleaza reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani in locurile de munca respective (anexa nr.4).   

De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani vor beneficia si persoanele inscrise la pensie dupa anul 2011.  

„Prin acest document Guvernul si majoritatea parlamentara PSD corecteaza inechitatile pensionarilor care au muncit in grupele speciale de munca si au fost privati de anumite drepturi banesti

din cauza unor ambiguitati legislative survenite ulterior. Practic, sunt corectate diferentele de pensii existente intre oamenii care au iesit la pensie inainte de 2011 si cei care s-au pensionat ulterior”, se arata intr-un comunicat al Camerei Deputatilor.  

Initiativa legislativa a fost respinsa in Senat, ca prima camera sesizata, pe 20 iunie 2017, dar a fost adoptata miercuri de catre Camera Deputatilor, ca for decizional, astfel incat legea va merge spre promulgare la presedintele Romaniei.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si