Veste bună pentru firmele românești. Schemă de ajutor pentru IMM-uri de 935 de milioane de euro
Schema de ajutor de stat pentru firmele afectate de pandemie de 935 de milioane de euro, introdusă de România, a fost, joi, aprobată de Comisia Europeană.

In articol:
Suportul va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru și investiții productive și va fi cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională.
Cine va putea accesa fondurile de la stat
Măsura va fi accesibilă IMM-urilor active în anumite sectoare şi unor mari companii care au legături cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus. Obiectivul măsurii este să furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite să îşi continue activităţile, să demareze investiţii şi să menţină locurile de muncă.
Comisia Europeană a descoperit că schema României este în linie cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar: granturile directe nu vor depăşi 100.000 de euro pentru fiecare companie care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, 120.000 de euro pentru fiecare companie activă în sectoarele pescuitului şi acvaculturii şi 800.000
de euro pentru fiecare companie activă în toate celelalte sectoare. De asemenea schema va funcţiona până la data de 31 decembrie 2020.„Comisia a ajuns la concluzia că această măsură este necesară, adecvată şi proporţionată pentru a remedia un prejudiciu serios apărut în economia unui stat membru, în linie cu Articolul 107(3)(b) din Tratatul de Funcţionare a Uniuni Europene şi condiţiile prevăzute în cadrul temporar pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19,” a informat Executivul comunitar.
Schemă de ajutor de stat pentru susținerea IMM-urilor
În luna aprilie, Guvernul a aprobat OUG privind Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice.
Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, aceasta va acoperi prin granturi 100% din dobânzi, comisioane de administrare și risc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum și pentru creditele de investiții.
Ajutorul nu poate depăşi 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole.