Experții BNR și-au modificat prognozele privind reducerea inflației ca urmare a pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de Guvern și care va intra de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Decizie de ultimă oră a BNR: Menţine dobânda cheie la 7% pe an

"Rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite –, și să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-și accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului țintei la finele orizontului prognozei", au transmis oficialii

BNR într-un comunicat de presă.

În ciuda prognozei privind un nou val de scumpiri în primele trei luni din 2024, Consiliul de administraţie al BNR, întrunit în ședință miercuri 8 noiembrie 2023, a hotărât să păstreze neschimbată rata dobânzii de referință- la 7%.

Prognoză modificată de la BNR cu privire la rata inflației

Specialiștii BNR au spus că prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani, dar "pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior". 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației, se spune în analiza BNR, decurg din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, "potențial suplimentate în perspectivă", dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.

BNR nu exclude, prin urmare, ca Executivul să introducă noi măsuri fiscale pentru a ține deficitul bugetar dub control.

Banca Centrală a României avertizează că alte incertitudini și riscuri notabile rămân asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind, demersurile recente vizând limitarea cheltuielilor bugetare în 2023  și posibila mărire în următorii ani a pachetului de măsuri fiscal-bugetare corective.

Nori negri la orizont, avertizează BNR

Nu sunt neglijabile, din perspectiva BNR, nici riscurile și implicațiile potențiale ale noii legislații privind pensiile și salariile din sectorul public, precum și eventuale noi majorări salariale acordate personalului bugetar.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit brutal- radioimpuls.ro

"În același timp, incertitudini și riscuri semnificative la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, generează războiului din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice sub așteptări din Europa, îndeosebi din Germania", se spune în minuta ședinței de politică monetară.

Cum au evoluat prețurile în ultimele trei luni

Rata anuală a inflației a coborât în septembrie 2023 la 8,83 la sută, în linie cu previziunile, de la 9,43 la sută în luna august, pe fondul decelerării creșterii prețurilor alimentelor procesate și al accentuării declinului în termeni anuali al prețurilor energiei.

Pe ansamblul trimestrului III, rata anuală a inflației a continuat astfel să se reducă, dar mai lent decât în precedentele două trimestre, diminuându-se cu 1,42 puncte procentuale (de la 10,25 la sută în iunie), în condițiile în care noile scăderi ample de dinamică

consemnate în acest interval de prețurile alimentelor și energiei au fost parțial contrabalansate ca impact de scumpirea combustibililor și medicamentelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si