Veste proastă pentru românce. Un nou salt în stagiul de cotizare pentru pensie de la 1 martie 2025!

Un nou salt în stagiul de cotizare pentru femei

Un nou salt în stagiul de cotizare pentru femei

(Sursa foto: Shutterstock)

Au loc schimbări pe bandă rulantă în privința legislației pensiilor din România, toate fiind introduse încă din decembrie 2023 în controversata lege a pensiilor adoptată de coaliția majoritară de la guvernare: PSD și PNL.

Potrivit legii pensiilor 360/2023, un nou salt în stagiul de cotizare va intra în vigoare în martie 2025, când acesta va ajunge la 32 de ani și 11 luni.

Citește și: Alimentul care îți dă energie toată ziua dacă îl mănânci imediat după ce te trezești

Pentru a beneficia de o pensie maximă, femeile vor trebui să plătească contribuții pentru o perioadă mai lungă de timp.

Stagiul de cotizare crește cu o viteză uimitoare. În anul 2024, acesta era de 32 de ani și 9 luni, iar din ianuarie 2025, stagiul complet de cotizare a crescut la 32 de ani și 10 luni. 

A crescut vârsta de pensionare pentru femei

Una dintre cele mai importante schimbări din sistemul de pensii din România a fost modificarea vârstei de pensionare pentru femei, conform BZI.ro.

La finalul anului 2024, aceasta era stabilită la 62 de ani și trei luni, însă de la 1 ianuarie 2025, vârsta standard de pensionare a fost majorată cu o lună, ajungând la 62 de ani și patru luni.

Stagiul minim de cotizare contributiv reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:

  • perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;
  • perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001 sau, după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;
  • timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condițiile reglementate de Legea nr.
    80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.

Ajutoare sociale pentru pensionari

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că există o anvelopă financiară de 2 miliarde de lei pentru pensionarii cu venituri mici.

"Este o anvelopă de 2 miliarde. Urmează după aprobarea bugetului cu ministrul Muncii să facem exact calculele și proiecția. Important este că avem anvelopa de 2 miliarde de lei”, a spus premierul Ciolacu.

Ministerul Muncii va prezenta propuneri pentru calculul și distribuirea acestor ajutoare, care vor fi acordate sub formă de sprijin unic.

Aceste măsuri au scopul de a ajuta pensionarii cu venituri reduse să facă față provocărilor economice și să beneficieze de un trai mai decent, în ciuda schimbărilor din sistemul de pensii.


Autor
Îți Recomandăm Și...