
Un nou salt în stagiul de cotizare pentru femei
Au loc schimbări pe bandă rulantă în privința legislației pensiilor din România, toate fiind introduse încă din decembrie 2023 în controversata lege a pensiilor adoptată de coaliția majoritară de la guvernare: PSD și PNL.
Potrivit legii pensiilor 360/2023, un nou salt în stagiul de cotizare va intra în vigoare în martie 2025, când acesta va ajunge la 32 de ani și 11 luni.
Citește și: Alimentul care îți dă energie toată ziua dacă îl mănânci imediat după ce te trezești
Pentru a beneficia de o pensie maximă, femeile vor trebui să plătească contribuții pentru o perioadă mai lungă de timp.
Stagiul de cotizare crește cu o viteză uimitoare. În anul 2024, acesta era de 32 de ani și 9 luni, iar din ianuarie 2025, stagiul complet de cotizare a crescut la 32 de ani și 10 luni.
A crescut vârsta de pensionare pentru femei
Una dintre cele mai importante schimbări din sistemul de pensii din România a fost modificarea vârstei de pensionare pentru femei, conform BZI.ro.
Stagiul minim de cotizare contributiv reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
- perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;
- perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001 sau, după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;
- timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condițiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.
Ajutoare sociale pentru pensionari
Premierul Marcel Ciolacu a menționat că există o anvelopă financiară de 2 miliarde de lei pentru pensionarii cu venituri mici.
Ministerul Muncii va prezenta propuneri pentru calculul și distribuirea acestor ajutoare, care vor fi acordate sub formă de sprijin unic.
Aceste măsuri au scopul de a ajuta pensionarii cu venituri reduse să facă față provocărilor economice și să beneficieze de un trai mai decent, în ciuda schimbărilor din sistemul de pensii.