Viata Patriarhului Kiril, preotul care scrie istorie. Mii de pelerini participa la slujba oficiata de cei doi Inalti Prelati ai Bisericilor Ortodoxe

Moment istoric pe dealul Patriarhiei, de Sfantul Dimitrie: cei doi Inalti Prelati ai Bisericilor Ortodoxe din Rusia si Romania slujesc, amandoi, Sfanta Liturghie. Mii de pelerini s-au adunat pentru a fi martorii acestei ceremonii religioase si a se inchina la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului.

Webeditor: A.C. Author: Stirile Kanal D vineri 27 octombrie 2017 , 12:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Acolo se afla si reporterul Stirilor Kanal D, Vanda Ionitoiu:

Patriarhul Kiril este, dincolo de hainele bisericesti, un personaj ...extrem de interesant. Poarta o cruce moderna, ceas elvetian de zeci de mii de euro si se urca...

pe schiuri, ori de cîte ori are ocazia. În plus, a reusit ceea ce nimeni nu si-ar fi imaginat: o reconciliere istorica... cu Vaticanul!

"Cred ca mi-am dorit dintotdeauna sa devin preot. De cand am amintiri. Cand aveam 3 ani ma prefaceam ca tin slujba sfintei liturghii. Mi-am facut haine preotesti, patrafir si sceptru.Dintr-o cutie de prajituri mi-am facut palarie de mitropolit",  a povestit acesta.

Moment istoric pe dealul Patriarhiei, de Sfantul Dimitrie: cei doi Inalti Prelati ai bisericilor ortodoxe din Rusia si Romania slujesc, amandoi, Sfanta Liturghie. Mii de pelerini s-au adunat pentru a fi martorii acestei ceremonii religioase si a se inchina la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului. 

Vladimir Mihailovici Gundiaev. Acesta este numele laic al Patriarhului Kiril. A imbratisat tainele orotdoxiei de mic. Era fiu de preot, asa ca apropierea de biserica a venit in mod firesc.

De la an la an a urcat pe culmile bisericii ortodexe ruse. In 2009 a atins apogeul carierei bisericesti. A fost uns Patriarh al  Moscovei si al întregii Rusii.

La 63 de ani, Patriarhul Kirill avea sa arate lumii ca fetele bisericesti pot imbratisa tehnologia si modernitatea. Un erudit nu doar in tainele ortodoxiei, Kiril a vizitat intreaga lume, pana in Antarctica. In 2016 stirile cu patriarhul si pinguinii faceau inconjurul lumii.

Pasionat de tot ce inseamna stiinta, Patriarhul este mereu curios sa afle cum evolueaza viata robotica. Asa se face ca vine si la forumuri in care sunt prezentati roboti.

A incercat sa aduca tehnologia chiar si in viata bisericeasca. Kiril patriarhul care poarta o cruce tehnologizata.

Este pasionat si de ceasurile scumpe, care uneori pun in dificultate directia de comunicare a Patriarhiei Ruse.

Biserica Ortodoxa Rusa a recunoscut ca a modificat o fotografie a patriarhului Kiril, de pe pagina sa de Internet, pentru a "sterge" ceasul scump al preafericitului.

Recunoasterea a venit dupa ce bloggerii au remarcat ca "tratamentul" cu Photoshop aplicat ceasului a fost prost facut.

Dincole de toate acestea Patriarhul Kirill este omul care a reusit o reconciliere istorica. Anul trecut, in Cuba s-a intalnit cu Papa, dupa aproape un mileniu de la marea Schisma, care a împartit crestinismul în doua, biserica ortodoxa si cea catolica.

Patriarhul este dincolo de toate, un rus adevarat. Apropiat de presedintele Vladimir Putin, patriarhul Kiril l-a binecuvantat la realegerea in functie si a avut grija sa calatoreasca alaturi de liderul rus in Grecia, pe muntele Athos.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si