Victor Ponta, raspuns la criticile Guvernului: Tehnocratii lui Iohannis s-au hotarat la spartul targului sa caute vinovati pentru propria incompetenta

Fostul prim-ministru, Victor Ponta a scris, pe Facebook, ca actualul guvern începe sa caute vinovati pentru propriile esecuri pentru a masca faptul ca este un Guvern format din ”urechisti, functionari de mana a saptea de la Bruxelles, navetisti, oengisti agresivi fosti lefegii ai lui Soros”, Ponta raspunzand astfel acuzelor legate de modul în care a condus Guvernul ce i-au fost aduse de catre Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Author: A.L. joi 23 iunie 2016 , 11:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Fostul prim-ministru, Victor Ponta a scris, pe Facebook, ca actualul guvern începe sa caute vinovati pentru propriile esecuri pentru a masca faptul ca este un Guvern format din ”urechisti, functionari de mana a saptea de la Bruxelles, navetisti, oengisti agresivi fosti lefegii ai lui Soros”, Ponta raspunzand astfel acuzelor legate de modul în care a condus Guvernul ce i-au fost aduse de catre Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.
”Iata ca «Guvernul Lui», sau al «tehnocratilor» sau «Guvernul Familiei Iohannis» etc se pregateste sa iasa din scena în modul cel mai jalnic posibil fiind evident ca nu sunt în stare de nimic si ca rezultatele lor pana la sfarsitul anului vor fi dezastruoase s-au hotarat la spartul targului sa gaseasca vinovati pentru propria incompetenta (sigur ca «Greaua Mostenire» e metoda clasica)!”, a scris Ponta.
El invoca realizarile guvernarii sale din anii 2012-2015- ”crestere economica, plata împrumutului la FMI, inflatie inexistenta, curs valutar stabil, taxe scazute, salarii si pensii mai mari, subventii în agricultura, fonduri europene de miliarde, investitii în administratia locala, crestere de exporturi si locuri de munca, coerenta în actul guvernamental- si le compara apoi cu cele ale Guvernul actual ce ar fi alcatuit, în opinia lui Ponta, din ”urechisti, functionari de mana
a saptea de la Bruxelles, navetisti, oengisti agresivi fosti lefegii ai lui Soros, asistentele kaghebiste ale lui Macovei si cunostiintele din Sibiu ale «sefului»”.
Victor Ponta imputa guvernului Ciolos lipsa investitiilor si subventiilor, a cresterilor de pensii si salarii, încasari reduse la buget si neutilizarea banilor europeni. ”Dar «Guvernul Lui» a îndeplinit principalele sale obiective de guvernare: vila pentru Iohannis/ masini noi (BMW, normal, prietenii stiu de ce) în coloana oficiala a lui Iohannis si acum avion pentru Iohannis- banuiesc ca asta va fi tot ce ramane dupa ei!”, afirma Ponta.
Fostul premier sustine ca naivitatea ideii unui guvern de tehnocrati competenti, seriosi si apolitici a fost demonstrata prin activitatea guvernului Ciolos. ”Iata, stimati concetateni, «tehnocratii» lui Iohannis sunt incompetenti, neseriosi si nu mai fac nimic altceva decat politica si chiar o politica de foarte proasta calitate”, a adaugat Victor Ponta.
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisa fostului premier Victor Ponta urmare a acuzatiilor acestuia la adresa actualului Guvern, în care enumera problemele lasate de fosta guvernare si în care spune ca Executivul Ciolos a gresit fiind ”prea elegant pana acum”. ”Am muncit tacuti la repararea politicilor lasate de politicieni ca dumneavoastra. A venit vremea sa vorbim. Vom mai vorbi. si nu în soapta”, avertizeaza Ghinea.
”Stimate domnule Ponta, ati început de curand o campanie agresiva la adresa Guvernului Ciolos, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obisnuit sa nu raspunda atacurilor politicianiste si sa ne vedem de treaba, conform proverbului despre caravana si caini. Însa ati depasit limita bunei cuviinte. Oamenii aud de la dumneavoastra ca Dacian Ciolos si echipa lui sunt «jemenfisisti» – ca ne doare în cot, pe romaneste –, iar de la colegii dumneavoastra de partid aud chiar ca «actionam împotriva Romaniei»”, afirma ministrul Fondurilor Europene în scrisoarea deschisa adresata lui Victor Ponta si postata pe pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea.
El spune ca îi va da lui Ponta cateva exemple de ”jemenfisism” din timpul guvernarii acestuia, ”care vor ramane în istorie”.
”Oamenii vor compara cu ce a facut Dacian Ciolos pentru aceasta tara si vor trage singuri concluziile. Sa le luam pe rand”, continua Ghinea.
El începe cu oamenii de la sate si mentioneaza ca Dacian Ciolos este romanul care a adaptat Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din Romania, iar agricultura noastra fragmentata, taraneasca, are acum sansa dezvoltarii prin ceea ce toata lumea numeste ”Reforma Ciolos”.
”Doar ca Guvernul condus de dumneavoastra nu a avut priceperea sa fructifice la maximum aceasta reforma. Ati exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), actionand doar în interesul marii agriculturi industriale. Ati ignorat, astfel, cu buna stiinta, nevoile oamenilor de la sate. Acestia nu-si pot creste gospodariile si continua sa traiasca de azi pe maine. Acum lucram sa schimbam acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – va invit sa-l cititi pentru a vedea ce înseamna o viziune patriotica despre satul romanesc si oamenii lui. Sa ai determinarea si capacitatea sa influentezi politicile la nivel european înseamna sa-ti pese si sa actionezi pentru binele ultimului sat din tara ta”, scrie Ghinea.
”Dumneavoastra vreti sa tineti satele în dependenta, ca sa obtineti voturi”, îi transmite acesta lui Ponta.
Urmatoarea tema este abordata de ministrul Fondurilor Europene sub titlul ”functionarii dau din umar si soptesc”.
”Domnule Ponta, a te durea în cot de romani înseamna sa acaparezi sistemul informatic al tarii, sa-l folosesti în interesul personal, sa încurci si sa umilesti cetatenii punandu-i pe drumuri de la o institutie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Ciolos ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente si scumpe, dar mai ales incapabile sa comunice unele cu altele. Întreband cum s-a ajuns la asta, functionarii dau din umeri si soptesc: «Ghita»”, afirma Cristian Ghinea.
El mentioneaza Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru ca SMIS asigura legatura între autoritatile romane si Comisia Europeana, fiind vital, pentru ca doar într-o platforma digitala interactiva poti urmari traseul fiecarui eurocent, de la momentul contractarii fondurilor pana la ultimul decont de la Comisia Europeana.
”O cautare prin camioane de hartii nu numai ca nu permite acest lucru, dar ascunde adevarata destinatie a banilor”, subliniaza Ghinea.
”stiati înca din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – ca avem nevoie de un sistem IT functional care sa rezolve transparenta banilor europeni. Ati avut doi ani la dispozitie sa rezolvati aceasta necesitate. Nu ati facut-o. Nu ati stiut sau nu ati vrut? stiti ce soptesc angajatii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastra? Ati ghicit: «Ghita». Ati creat un mecanism greu de desfacut acum, despre care organismele internationale de lupta împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile. Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor. Acest mecanism este sursa întarzierii desemnarii pentru exercitiul bugetar 2014 – 2020. Lucram la pachetul de desemnare într-un ritm pe care ministrii dumneavoastra l-ar gasi nerezonabil, pentru ca ne-ati lasat putin timp la dispozitie. Am fi mers mai repede daca nu am fi fost nevoiti sa demonstram, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni sa nu mai fie furati. Însa va asigur: acest mecanism va disparea odata ce sistemul IT va asigura urmarirea si transparenta totala a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului starneste unele furii – le vedem deja cu totii”, îi transmite Ghinea lui Ponta.
O alta tema la care se refera ministrul este rata de absorbtie.
”Repetati obsesiv ca Romania are absorbtie zero si ca e singura tara din Uniunea Europeana în aceasta situatie.  Domnule Ponta, fie dezinformati, fie manipulati cu buna stiinta. Romania a demarat absorbtia. În luna mai au început primele plati de la Comisie din noul exercitiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene. De ce nu le dati oamenilor informatia completa?”, scrie Ghinea.
El se refera la faptul ca, fiind la început de exercitiu bugetar european, rata de absorbtie este nerelevanta, fiind sub 1% în tari campioane precum Polonia si Cehia, ca media UE este de 1,5% si ca trei state din UE au zero absorbtie, dar Romania nu este printre ele.
El spune ca, acum, relevanta este lansarea de ghiduri si proiecte, iar Guvernul Ciolos a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro, iar daca include si dezvoltarea rurala sunt 14,9 miliarde euro.
”Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale si de investitii – sa rostiti acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar gratie eforturilor Guvernului pe care îl acuzati ca e dezinteresat de soarta tarii. Mai retineti o cifra: 1,9 miliarde de euro. Atat a adus Guvernul Dacian Ciolos în tara în ultimele opt luni, suma corespunzatoare unui salt de 10% al ratei de absorbtie, din exercitiul financiar 2007 – 2013, la închiderea caruia lucram”, arata ministrul Fondurilor Europene.

”Iata ca «Guvernul Lui», sau al «tehnocratilor» sau «Guvernul Familiei Iohannis» etc se pregateste sa iasa din scena în modul cel mai jalnic posibil fiind evident ca nu sunt în stare de nimic si ca rezultatele lor pana la sfarsitul anului vor fi dezastruoase s-au hotarat la spartul targului sa gaseasca vinovati pentru propria incompetenta (sigur ca «Greaua Mostenire» e metoda clasica)!”, a scris Ponta.

El invoca realizarile guvernarii sale din anii 2012-2015- ”crestere economica, plata împrumutului la FMI, inflatie inexistenta, curs valutar stabil, taxe scazute, salarii si pensii mai mari, subventii în agricultura, fonduri europene de miliarde, investitii în administratia locala, crestere de exporturi si locuri de munca, coerenta în actul guvernamental- si le compara apoi cu cele ale Guvernul actual ce ar fi alcatuit, în opinia lui Ponta, din ”urechisti, functionari de mana a saptea de la Bruxelles, navetisti, oengisti agresivi fosti lefegii ai lui Soros, asistentele kaghebiste ale lui Macovei si cunostiintele din Sibiu ale «sefului»”.

Victor Ponta imputa guvernului Ciolos lipsa investitiilor si subventiilor, a cresterilor de pensii si salarii, încasari reduse la buget si neutilizarea banilor europeni. ”Dar «Guvernul Lui» a îndeplinit principalele sale obiective de guvernare: vila pentru Iohannis/ masini noi (BMW, normal, prietenii stiu de ce) în coloana oficiala a lui Iohannis si acum avion pentru Iohannis- banuiesc ca asta va fi tot ce ramane dupa ei!”, afirma Ponta.

Fostul premier sustine ca naivitatea ideii unui guvern de tehnocrati competenti, seriosi si apolitici a fost demonstrata prin activitatea guvernului Ciolos. ”Iata, stimati concetateni, «tehnocratii» lui Iohannis sunt incompetenti, neseriosi si nu mai fac nimic altceva decat politica si chiar o politica de foarte proasta calitate”, a adaugat Victor Ponta.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisa fostului premier Victor Ponta urmare a acuzatiilor acestuia la adresa actualului Guvern, în care enumera problemele lasate de fosta guvernare si în care spune ca Executivul Ciolos a gresit fiind ”prea elegant pana acum”. ”Am muncit tacuti la repararea politicilor lasate de politicieni ca dumneavoastra. A venit vremea sa vorbim. Vom mai vorbi. si nu în soapta”, avertizeaza Ghinea.

”Stimate domnule Ponta, ati început de curand o campanie agresiva la adresa Guvernului Ciolos, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obisnuit sa nu raspunda atacurilor politicianiste si sa ne vedem de treaba, conform proverbului despre caravana si caini. Însa ati depasit limita bunei cuviinte. Oamenii aud de la dumneavoastra ca Dacian Ciolos si echipa lui sunt «jemenfisisti» – ca ne doare în cot, pe romaneste –, iar de la colegii dumneavoastra de partid aud chiar ca «actionam împotriva Romaniei»”, afirma ministrul Fondurilor Europene în scrisoarea deschisa adresata lui Victor Ponta si postata pe pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea.

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro

El spune ca îi va da lui Ponta cateva exemple de ”jemenfisism” din timpul guvernarii acestuia, ”care vor ramane în istorie”.
”Oamenii vor compara cu ce a facut Dacian Ciolos pentru aceasta tara si vor trage singuri concluziile. Sa le luam pe rand”, continua Ghinea.

El începe cu oamenii de la sate si mentioneaza ca Dacian Ciolos este romanul care a adaptat Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din Romania, iar agricultura noastra fragmentata, taraneasca, are acum sansa dezvoltarii prin ceea ce toata lumea numeste ”Reforma Ciolos”.

”Doar ca Guvernul condus de dumneavoastra nu a avut priceperea sa fructifice la maximum aceasta reforma. Ati exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), actionand doar în interesul marii agriculturi industriale. Ati ignorat, astfel, cu buna stiinta, nevoile oamenilor de la sate. Acestia nu-si pot creste gospodariile si continua sa traiasca de azi pe maine. Acum lucram sa schimbam acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – va invit sa-l cititi pentru a vedea ce înseamna o viziune patriotica despre satul romanesc si oamenii lui. Sa ai determinarea si capacitatea sa influentezi politicile la nivel european înseamna sa-ti pese si sa actionezi pentru binele ultimului sat din tara ta”, scrie Ghinea.

”Dumneavoastra vreti sa tineti satele în dependenta, ca sa obtineti voturi”, îi transmite acesta lui Ponta.
Urmatoarea tema este abordata de ministrul Fondurilor Europene sub titlul ”functionarii dau din umar si soptesc”.
”Domnule Ponta, a te durea în cot de romani înseamna sa acaparezi sistemul informatic al tarii, sa-l folosesti în interesul personal, sa încurci si sa umilesti cetatenii punandu-i pe drumuri de la o institutie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Ciolos ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente si scumpe, dar mai ales incapabile sa comunice unele cu altele. Întreband cum s-a ajuns la asta, functionarii dau din umeri si soptesc: «Ghita»”, afirma Cristian Ghinea.
El mentioneaza Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru ca SMIS asigura legatura între autoritatile romane si Comisia Europeana, fiind vital, pentru ca doar într-o platforma digitala interactiva poti urmari traseul fiecarui eurocent, de la momentul contractarii fondurilor pana la ultimul decont de la Comisia Europeana.
”O cautare prin camioane de hartii nu numai ca nu permite acest lucru, dar ascunde adevarata destinatie a banilor”, subliniaza Ghinea.
”stiati înca din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – ca avem nevoie de un sistem IT functional care sa rezolve transparenta banilor europeni. Ati avut doi ani la dispozitie sa rezolvati aceasta necesitate. Nu ati facut-o. Nu ati stiut sau nu ati vrut? stiti ce soptesc angajatii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastra? Ati ghicit: «Ghita». Ati creat un mecanism greu de desfacut acum, despre care organismele internationale de lupta împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile. Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor. Acest mecanism este sursa întarzierii desemnarii pentru exercitiul bugetar 2014 – 2020. Lucram la pachetul de desemnare într-un ritm pe care ministrii dumneavoastra l-ar gasi nerezonabil, pentru ca ne-ati lasat putin timp la dispozitie. Am fi mers mai repede daca nu am fi fost nevoiti sa demonstram, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni sa nu mai fie furati. Însa va asigur: acest mecanism va disparea odata ce sistemul IT va asigura urmarirea si transparenta totala a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului starneste unele furii – le vedem deja cu totii”, îi transmite Ghinea lui Ponta.

O alta tema la care se refera ministrul este rata de absorbtie.

”Repetati obsesiv ca Romania are absorbtie zero si ca e singura tara din Uniunea Europeana în aceasta situatie.  Domnule Ponta, fie dezinformati, fie manipulati cu buna stiinta. Romania a demarat absorbtia. În luna mai au început primele plati de la Comisie din noul exercitiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene. De ce nu le dati oamenilor informatia completa?”, scrie Ghinea.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

El se refera la faptul ca, fiind la început de exercitiu bugetar european, rata de absorbtie este nerelevanta, fiind sub 1% în tari campioane precum Polonia si Cehia, ca media UE este de 1,5% si ca trei state din UE au zero absorbtie, dar Romania nu este printre ele.

El spune ca, acum, relevanta este lansarea de ghiduri si proiecte, iar Guvernul Ciolos a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro, iar daca include si dezvoltarea rurala sunt 14,9 miliarde euro.

”Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale si de investitii – sa rostiti acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar gratie eforturilor Guvernului pe care îl acuzati ca e dezinteresat de soarta tarii. Mai retineti o cifra: 1,9 miliarde de euro. Atat a adus Guvernul Dacian Ciolos în tara în ultimele opt luni, suma corespunzatoare unui salt de 10% al ratei de absorbtie, din exercitiul financiar 2007 – 2013, la închiderea caruia lucram”, arata ministrul Fondurilor Europene.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si