VIDEO - 50 de sporuri sunt oferite de stat pentru bugetarii din România

Bugetarii din România încasează peste 50 de sporuri la care angajații din privat nici nu visează. De la celebrul spor de lucru la calculator până la sporuri de stres, pericol și muncă în ture.

Author: Iulian Ciurea miercuri 10 februarie 2021 , 19:28

50 de sporuri bugetari romania
Câte sporuri au bugetarii din România
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Valer Dorneanu, președintele Curții Constitiționale, e un bugetar norocos.

Câștigă 12 mii de lei pe lună numai din sporuri: pentru stres, păstrarea confidențialității și pentru... doctorat. Așa ajunge la un venit de aproape 30 de mii de lei încasați lunar.

Ne mutăm la metrou, unde până și salariații din birouri primesc un spor de 20 la sută din salariu. La asta se mai adaugă 10 la sută din bugetul Ministerului Transporturilor drept subvenție pentru metroul bucureștean. Totuși, sindicaliștii nu văd unde e problema.

Cele peste 50 de sporuri încasate de bugetari îi lasă mască pe oamenii care plătesc taxe din care se achită aceste salarii.

„Este o mizerie și-o bătaie de joc la adresa noastră!
Mi se par aberante. Stai la birou, tastezi, aer conditionat!
E o mare prostie”, spun oamenii.

În România, bugetarii au tot felul de sporuri

Angajații din instituțiile publice ajung să încaseze sporuri de pericol și de stres, de ai impresia că se lucrează în teatre de război, nu la birou.

„Pentru că acordarea sporului pentru situații neplăcute în care cineva lucrează pentru o perioadă înseamnă că îi recunoaștem faptul că muncește în condiții improprii și trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea problemei, nu pe acordarea sporului”, spune un fost ministru al muncii.

Riscuri descoperim pentru angajați și în parlament.

„Angajații din Parlament primesc lunar un spor de 15% din salariu pentru condiții vătămătoare. Aceeași angajați mai primesc un spor de 15% la leafă și pentru complexitatea muncii”, relatează reporterul Kanal D.

Bugetarii au inclusiv sporuri de risc pentru lucrul la computer

La un salariu de bază de 3 mii de lei se mai adaugă 900 de lei numai din sporuri pentru funcționarii din Casa poporului. Un alt risc pentru bugetari este considerat lucrul cu calculatorul.

„Suntem cu toții de acord că sporul pentru calculator nu e normal. Cu toții lucrăm cu calculatorul”, spune vicepremierul Dan Barna.

Membrii coaliției de guvernare par să fi căzut de acord asupra eliminării sporurilor.

„Stop! Ajunge cu risipa banului public!”, a declarat și premierul.

Dar de la declarații până la fapte e cale lungă. Surse din guvern spun că abia în lunile următoare s-ar putea ajunge la eliminarea acestor sporuri.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si