În acest reportaj din „Asta-i România” veți vedea problemele legate de asfaltarea drumurilor, dar și cele ce țin de infrastructura feroviară.
Drumurile din Rommânia sunt o adevărată provocare. Fie că oamenii aleg să meargă cu mașinile personale sau cu trenurile, problemele legate de infrastructură sunt prezente pe foarte multe drumuri intens circulate.
De pildă, pe Autostrada A1 drumul a fost „ciuruit” pe ambele sensuri după ninsori. Șoferii sunt revoltați de aceste condiții. Unii dintre ei au început să distribuie în mediul online atenționări către ceilalți conducători auto.
Citește și: VIDEO Două autobuze de pasageri s-au ciocnit pe o autostradă- 37 de oameni au murit
Oamenii își distrug mașinile din cauza drumului
„Am rupt mașina! Și cauciucurile le-am spart. Am firmă de transport! M-a nenorocit. Un drum de București m-a nenorocit”, a spus un șofer. Cealaltă persoană din mașină a specificat că asfaltul pus este de mântuială.
Oamenii se simt furați. Ei plătesc de două ori. Prima dată achită rovinieta, apoi, din cauza daunelor provocate de condiția drumurilor, se duc la service ca mașinile lor să fie reparate.
„Plătesc 50 de lei rovinieta pe o zi la tir. 6.000 de lei este pe an. Asigurarea este 10.000 de lei. Am șase camioane. Unde se duc banii ăștia? Ei au pretenția să ne luăm mașini mai noi, că vor să bage taxe pe cele vechi.
Păi cu ce? Ne sugrumă cu taxele astea”, a spus un conducător auto.Centura Bucureștiului este în aceeași situație: plină de gropi. Un cetățean asiatic povestește cum a fost pentru el un drum până la Timișoara.
„Este de nesuportat. Crede-mă, noaptea trecută am călătorit până la Timișoara. Este un drum din București până la Pitești și este distrus total. Eram în mașina mea... mi-am distrus frânele și mi-au explodat anvelopele”.
Totuși, există și cineva care o duce bine pe fondul acestor gropi. Mai exact, angajații de la service-uri auto au foarte mult de lucru în această perioadă.
„Ală nu e asfalt! Mai bine puneau gumă de mestecat”, a spus un mecanic auto în timp ce repara un autovehicul.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, spune că nu calitatea asfaltului este o problemă, ci supratonajul. Referitor la călcarea asfaltului în picioare, acesta a explicat că acest lucru reprezintă o parte a procedurii.
Asfaltarea drumurilor
„Pe partea de mentenanță, Dumnezeu cu mila! Avem nevoie să investim mai mulți bani în asfalt de calitate, ca să nu fim nevoiți să asfaltăm de două ori pe an”, a spus Ionuț Ciurea, director executiv la Asociația Pro Infrastructură.
Trenurile nu se află în condiții bune
Totuși, nu doar asfaltul este problematic, ci și căile ferate. Au avut loc tot mai multe accidente în care au fost implicate trenuri.
„Pe partea feroviară avem, pe lângă șine, traverse și poduri, și partea de trenuri, material rulant. Până la urmă sunt interfața dintre utilizator și calea ferată. Dacă nu investim în ambele sunt șanse mari ca foarte mulți oameni să evite deplasările cu trenul sau să le aleagă în ultimă instanță”, a spus Ionuț Ciurea, director executiv la Asociația Pro Infrastructură.
Citește și: VIDEO „E o bătaie de joc” Trenuri anulate și cereri de demisie
Un om și-a pierdut viața după ce două trenuri de marfă s-au ciocnit în urma deraierii a două vagoane. Accidentul s-a produs la granița dintre județele Olt și Teleorman.
Accident între două trenuri
Oamenii că situația transportului din România este o bătaie de joc. Mulți dintre ei simt frică și atunci când merg cu microbuzul, și atunci când aleg să folosească trenul.
Întârzierile sunt de ordinul ore. Din păcate, nici condițiile nu sunt bune. Mulți oameni spun că în vagoane este foarte frig și că multe persoane care alcătuiesc personalul feroviar nu au un comportament adecvat cu cei care călătoresc.