VIDEO | Alertă de difterie, o boală contagioasă severă care netratată poate duce la moarte

Semnalul de alarmă vine de la Ministerul Afacerilor Externe care anunță că în Ucraina au fost deja înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire.

R.B., miercuri 13 noiembrie 2019 , 20:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Pericol de extindere este, mai ales, în județele din nordul României.

Difteria este o boala infectioasa si contagioasa. Bacteria care produce afectiunea se ia mai ales pe calea aerului, de pe mainile celui contaminat sau de pe obiectele din jur. Primele simptome seamana cu o raceala: tuse, febra si frisoane, insa evolutia bolii e galopanta si poate duce chiar la moarte.

Citeste si: Vaccinul antigripal o necesitate pentru tine și pentru copilul tău. Află totul despre vaccinare

Alerta, emisa de Ministerul Afacerilor Externe vizeaza mai ales nordul tarii - judetele in apropierea granitei cu Ucraina. Cazuri de difteria au fost semnalate la vecini in regiunile Transcarpatia si Cernauti, la doar 110 kilometri distanta de Suceava.

Vaccinarea are trei doze: la doua, patru si 6 luni impreuna cu alte vaccinuri, apoi e un rapel la 6 ani, dupa care urmeaza ultimul - la 14 ani.

Intr-un cabinet al unui medic de familie din Suceava, pacientii sunt deja instiintati de efectele difteriei, iar parintii sunt sfatuiti sa-si aduca mai ales copiii la vaccin.

Ultimele cazuri grave, diagnosticate in tara noastra au fost in urma cu 40 de ani, dar nu este exclus ca boala sa revina. Asta - spun specialistii - mai ales in contextul migratiei dinspre Africa spre tarile europene.

Citeste si: Epidemie mortală în România! Ministerul Sănătății este în alertă

Directiile de Sanatate Publica din nordul tarii au deja un plan pentru a tine situatia sub control:

Au fost transmise recomandari tuturor medicilor de famlie...cu simptomatologie sugestiva
Ministerul Sanatatii a dispus demararea de urgenta a achizitiei de ser antidifteric, si trimiterea dozelor in zonele cu deficit de vaccinuri.

Medicii ne sfatuiesc sa prevenim contactarea difteriei, prin a spori regulile de igiena, prin vaccinare si prin a ne duce copiii la analize epidemiologice inainte sa-i inscriem la gradinita.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si