VIDEO | Anul relansării transplantului de organe în România. Numărul donatorilor, în creștere

Românii încep să înțeleagă importanța transplantului de organe. Doar în primele trei săptămâni din 2020, 29 de oameni au primit o nouă șansă la viață. Ultimele două luni au marcat un salt important în donarea organelor celor aflați în moarte cerebrală, semn că începem să înțelegem mai bine cultura transplantului, care, de fapt, înseamnă să ne ajutăm semenii la nevoie.

D.S., miercuri 22 ianuarie 2020 , 19:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Daniel Câmpean, angajat al serviciului de ambulanță din Cluj-Napoca, a ajuns din salvator să fie și el salvat, la rândul lui. Bărbatul a primit un rinichi nou acum aproape o săptămână.

Încă îi tremură vocea de emoție când își aduce aminte cum medicii l-au chemat să-și facă testele de compatibilitate.

Daniel Câmpean, pacient: Sincer îți spun, n-am crezut că voi avea șansa, dar am zis că exploatez ultima șansă. M-am bucurat foarte mult că e o șansă la viață. Totuși, la 50 de ani să rămâi fără puteri...

Citeste si: VIDEO | Erou după o moarte fulgerătoare. Povestea tânărului care a salvat cinci vieți

Intr-un alt salon al institutului de transplant din Cluj il gasim pe Vasile Nica. Au trecut aproape doua saptamani de cand medicii i-au transplantat un nou rinichi si acum este convins că începe o altă viață.

Anul relansării transplantului de organe în România

Medicii de la institutul de transplant din Cluj-Napoca au lucrat intens de la începutul acestui an.

Liviu Constantin, medic primar urolog: Avem deja 13 transplanturi efectuate, sunt 12 adulti si un transplant pediatric la o fetita de 13 ani.

Multe dintre organele transplantate în orașul din inima Transilvaniei au fost prelevate la Oradea, oraș devenit polul prelevării în România.

De 12 ani, echipa de specialisti coordonata de medicul anestezist Carmen Pantiș face minuni în vestul tarii.

Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant județul Bihor: Întâlnim oameni complet necunoscuți care spun: Eu am ficat de la Oradea, eu am rinichi de la Oradea, mulțumim Oradea! Este, de fapt, ca un brand, o cultură a donatorului și a morții cerebrale.

De altfel, doctorița a fost premiată în Spania pentru dezvoltarea medicinei de transplant, deoarece a reușit, prin cursuri de dialog și comunicare, să convingă zeci de familii să doneze organele celor dragi, ajunși în moarte cerebrală.

Daca pana de curand, numarul donatorilor era extrem de mic in Romania, cele mai recente date ale Asociatiei Nationale de Transplant arata ca oamenii incep sa inteleaga importanta gestului lor si sunt mai receptivi la donare.

Citeste si: VIDEO | Erou după o moarte fulgerătoare. Povestea tânărului care a salvat cinci vieți

2019 este anul relansării activității de transplant din România. Dacă în 2017 și 2018 au fost doar 64 de donatori reali, în 2019 numărul a crescut la 90, iar în primele săptămâni din acest an au fost efectuate deja nouă prelevări

Pe primul loc la transplant în România sunt rinichii - au fost 18 operații doar între 1 și 22 ianuarie 2020, urmate de cele de ficat, în număr de șapte.

Doi oameni au primit câte o inimă nouă de la începutul anului, în timp ce un plămân a fost trimis către spitalul AKH din Viena și un cord către Eurotransplant.

Cea mai intensă perioadă pentru operațiile de transplant a fost luna decembrie a anului trecut, când au fost 15 donatori de organe și câte o intervenție aproape în fiecare zi.

Prin comparație, în prima parte a lunii ianuarie 2019, abia două familii hotărâseră să doneze organele celor dragi trecuți în neființă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si