VIDEO | Apar indicatoarele care interzic autoturismele poluante în București

În Bucureşti au fost amplasate mai multe indicatoare care prevestesc vinieta oxigen. Semnele marchează zona în care autoturismele poluante nu vor mai avea acces de la 1 martie. Pana atunci însă, poluarea a devenit o problemă la care se gândesc tot mai mulţi români. Acest lucru se vede şi în vânzările de purifcatoare, care au crescut cu 60% în primele două săptămâni din ianuarie.

D.S., vineri 17 ianuarie 2020 , 20:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În centrul Capitalei, au apărut deja indicatoarele care marchează intrarea în zona-n care accesul mașinilor poluante - non euro, euro 1 și euro 2 - va fi interzis.

Se va întâmpla de la 1 martie - când taxa oxigen intră în vigoare - iar autoritățile speră că astfel aerul va deveni ceva mai respirabil. Șoferii nu împărtășesc toți aceeași părere.

Însă cumva trebuie rezolvată, căci aparatele care măsoară poluarea aerului în Capitală arată valori îngrijorătoare, de cod roșu: de 5 ori mai mari decât limitele admise de lege. Iar o aplicație ne îndeamnă să purtăm măști de protecție. Că nu e de glumit ne spune un tânăr care circulă zilnic cu trotineta electrică.

Citeste si: VIDEO | Stare de urgență în Balcani: ceața se transformă în smog. Valul de poluare a lovit și România!

Există și varianta aparatelor de purificare a aerului. 80 la sută din comenzi sunt din București și Ilfov.

Prețurile unor astfel de aparate pornesc de la 600 de lei și pot ajunge până la 3.000. Unul dintre acesta, de pildă, dă randament într-o încăpere de circa 45 de metri pătrați, e silențios și poate fi controlat de la distanță.

Apar indicatoarele care interzic autoturismele poluante în București. Amenzi de la UE

Este indicat - spun specialiștii - având în vedere că aerul din casă poate fi de multe ori mai periculos decât cel de afară. Motivul: în locuinţe avem detergenţi, odorizanţi şi produse de curăţenie care lasă vapori chimici.

FLORIN MIHALTAN, PNEUMOLOG: Pot sa atraga o serie de afectiuni repsiratorii, astm , forme de enfizem, bronsita si un grad suplimentar de infectie.

Dacă nu ia măsuri de combatere a poluării masive din București, România riscă să plătească Comisiei Europene amenzi între 100.000 și 400.000 de euro.

Citeste si: CTP, atac dur la adresa Gabrielei Firea, în urma disputei dintre primarul Capitalei și ministrul Mediului pe tema poluării din București: Ca de obicei, doamna Firea își pune mâinile în șolduri

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si