VIDEO | Apartamentul care te poartă înapoi în timp

Televizorul alb-negru cu mileul și peștele din sticlă pe el, telefonul cu disc, mașina de spălat Albalux și frigiderul Fram sunt obiecte care amintesc de casele românilor în anii ’80. O locuinţă cu încăperi care te poartă într-o călătorie în timp a fost amenajată la Muzeul Județean Buzău, la 30 de ani de la Revoluție.

Author: D.S. duminică 29 decembrie 2019 , 14:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

La intrarea în apartamentul reprodus la Muzeu descoperi măsuţa din sticlă pe care este așezat telefonul fix. Tot în hol, sunt depozitate aspiratorul şi câteva sticle goale de lapte, iar lipită de un perete este maşina de cusut.

În bucătărie, vedetă este frigiderul Fram. Mai regăsim vechiul prăjitor de pâine, sticlele de sifon şi aragazul pe care încă îl mai regăseşti în multe gospodării.

Daniel Costache – director Muzeul Județean Buzău: Este greu de conceput pentru generația de astăzi că nu aveai voie să cumperi produse în cantitățile pe care le doreai.

Dormitorul este ocupat în mare parte de patul cu cadru din lemn masiv şi de şifonierul cu uşile mai mereu întredeschise, peste care stau depozitate geamantanele.

Citeste si: Loredana, dezvăluiri de la Revoluție: ”Se vânduse deja în milioane de copii!”

Daniel Costache – director Muzeul Județean Buzău: Imaginea geamantanelor pe șifonier este una clasică pentru locuințele din zona orașului. Într-un caz fericit, dacă se putea, celebrul magnetofon care nu se găsea peste tot, erau piese care se găseau în shopuri și în care românii nu aveau dreptul să intre.

Din sufragerie nu lipsesc carpeta de pe perete cu Răpirea din Serai, un radio-pickup Pacific cu discuri de vinil, peştele din sticlă de pe televizor şi ziarul de pe masă.

Daniel Costache – director Muzeul Județean Buzău: În perioada comunistă, era un spațiu greu de încălzit.

Era foarte frig în casă, când se rămânea fără căldură.

Dacă pentru cei mai în vârstă dintre vizitatori expoziţia stârnește nostalgii, tinerei generaţii îi oferă ocazia de a face o comparaţie între condiţiile actuale de viaţă şi cele ale părinţilor sau bunicilor.

Pe parcursul a opt ani, Muzeul Judeţean Buzău şi-a îmbogăţit patrimoniul, din donaţii private, cu aproape 4.000 de bunuri care reflectă viaţa privată cotidiană în timpul regimului comunist.

Expoziția va fi deschisă până la primăvară.

Citeste si: Concertul organizat în cinstea Eroilor Revoluției a fost anulat


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
SURVIVOR ROMANIA 2021. Sebastian Chitosca si Albert Oprea, replici usturatoare pe... SURVIVOR ROMANIA 2021. Sebastian Chitosca si Albert Oprea, replici usturatoare pe teren. Cei doi au rabufnit: "Trebuie sa fii inteligent sa ma faci pe mine la psihic..."
spotmedia.ro
Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video) Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video)
spotmedia.ro
Adevăr grăit-a Cîțu Adevăr grăit-a Cîțu
b1.ro
Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea,... Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
infoactual.ro
Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră” Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si