VIDEO - Asistați apți de muncă, puși la treabă. E o campanie națională

Mai puține ajutoare sociale și mai multe locuri de muncă. Este campania pe care autoritățile promit să o înceapă peste tot,pentru a-i pune pe asistați la muncă.

Iulian Ciurea, joi 21 ianuarie 2021 , 19:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În comuna Breasta, din Dolj, 60 de familii beneficiază de ajutor social. Printre ei l-am găsit pe Dumitru. Are 62 de ani și de mai bine de un deceniu trăiește de pe urma ajutorului social. Ar munci, spune el, dar nu-l angajează nimeni pentru

că durerile de la piciorul stâng îi reduc mobilitatea.

- În toată perioada asta ați încercat să vă angajați undeva?

- Nu, că eu sunt bolnav.

- Ce problemă aveți?

- Am avut un accident de mașină și... am piciorul rupt.

- ând ați avut dvs accidentul?

- Acum 10 ani și de atunci încă vă doare piciorul?

- Păi e...operat, e... spune omul.

Banii nu-i ajung nici jumătate de lună, dar a găsit soluția: de luna viitoare, și concubina lui va încerca să ocupe un loc printre asistații social. Nici femeia nu se poate angaja, spune ea, din cauza unor probleme abdominale.

„Mi-a trecut, nu mai am nimic acuma, dar așa, când sar, ridic ceva... sac de grâu, sac de porumb, din ăștia... mă doare burta”, spune femeia.

O campanie a Guvernului îi trimite pe mulți asistați social la  muncă

Și Nicolae și Maria Siță, din comuna buzoiană Vadu Pașii primesc ajutor de la stat de ani buni. Amândoi spun că sunt bolnavi, însă se plâng că banii nu le ajung pentru vicii.

„Mai mult ne împrumutăm, de la banii lor. Te împrumuți, îi dai pe două, trei pâini, un kil de zahăr, ulei.

Mai ales dacă fumezi, țigarea e scumpă. Fac și io ca ăla, mai bei o țuică pe frig”, spun oamenii.

Nici pentru un tânăr din comuna Bughea de Jos, din Argeș, munca nu este primul gând atunci când se trezește. Bărbatul recunoaște că nu și-ar bate capul cu un loc de muncă decât dacă ar fi bine plătit.

„Trei mii de lei pe lună ar merge...

sa traiesti si cu familia, mai platesti si o datorie si ce mai ai”, spune el.

Primăriile au găsit de muncă pentru cei asistați social

Ca să descurajeze lenea, ministrul Muncii va demara o campanie în toată țara, pentru a reevalua numărul asistaților social.

„Campania are ca scop identificare grupurilor vulnerabile care au cu adevărat nevoie de sprijin.
Cei care sunt apti de muncă să fie informați cu privire la numărul de locuri de munca din judet”, spune ministrul muncii.

Reprezentanții fiecărei primării vor separa persoanele cu adevărat vulnerabile de restul, care nu vor să lucreze și vor încerca să îi reintegreze pe piața muncii. Autoritățile locale spun însă că au încercat deja să-i convingă pe oameni să muncească, însă în zadar.

„În luna ianuarie au incetat 11 dosare pentru ca acele persoane apte de munca nu s-au prezentat la munca pe care aveau sa o presteze”, spune primarul unei comune.

În toată țara sunt acum 170 de mii de persoane care beneficiază de ajutor de la stat.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Mărțișoarele și florile, interzise  în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul... Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul Educatiei!
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la... Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi
monitorulcj.ro
46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de... 46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de trecere?
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
infoactual.ro
Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si