VIDEO - Asta-i România! Ciobanii veterani se văd nevoiți să renunțe la transhumanță

În România, o formă de viaţă tradiţională pare să se aproprie de sfârşit. Ciobănașul de azi nu mai e dispus să-și plimbe turma dintr-un capat într-altul al țării cum o făcea bunicul lui. Modernismul, ajuns până la poarta stânii umple de amar sufletul ciobanilor veterani care se văd nevoiți să renunțe la ce le era mai drag - transhumanța.

Author: Andreea Albu Monday 16 May 2022 , 14:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Din Rășinari azi nu mai pleacă nimeni ca să traverseze munții la pas, singurul care o mai face este Dumitru Capotă.

Oier din tată în fiu, sibianul și-a trăit toată viața în mijlocul turmei care înseamnă totul pentru el.

Merge cu oile de la vârsta de 5 ani

Avea doar 5 ani când tatăl l-a dus la stână. De atunci au trecut alți 60 în care a plimbat oile între munte, deal şi câmpie, fie că a fost soare, ploaie, frig sau arșiță. 

Bătrânul nu va uita niciodată anii petrecuți pe drumuri în tranhumanță.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Într-un cătun din Hunedoara, doi bătrâni își țin de urât unul altuia, după ce au rămas singuri în tot satul 

Pe la sfârșitul lunii ianuarie-februarie, când oile începeau să fete, făceau un popas mai mare și după ce se întremau mieii, se pregătea să o ia din loc. De data aceasta făceau drumul în sens invers, o lua spre casă –alte câteva luni de mers. Ajungea în Mărginime prin luna Mai și urcau cu turmele la munte în locurile de pășunat de vară. Practic, de prin octombrie-noiembrie și până în mai-iunie mergea încontinuu.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Cum au petrecut tinerii de minivacanța de 1 Mai

Sute de kilometri străbătuţi la pas în fiecare an, sute de nopți dormite în cojoc sub cerul liber. Un sacrificiu pe care unii nu l-au mai înțeles în ultimii ani.

Oierii se tem de ziua în care ciobănia nu va mai fi la fel

Bătrânul are noroc cu fiul lui, care a moștenit dragul de animale. Avea 9 ani când pleca cu oile în țară, a învățat repede toate rânduielile de om mare. A crescut practic odată cu turmele- nu și-a dorit niciodată să facă altceva și nu-și imaginează viața fără oierit.

Sunt oameni puternici, cu obrazul asprit de vânt și de ploi. Ciobanii au văzut multe la viața lor, dar nimic nu îi doare mai tare decât gândul că într-o zi ciobănia nu va mai fi la fel.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Românii din Țara Oașului s-au întors acasă de Paște

"Cele mai frumoase vremuri. Ți-ar fi plăcut altceva? Dacă asta am făcut de mic… asta știm, nu putem fi toți doctori, ingineri, toți cu domeniul lui… o meserie frumoasă… dacă îți place…"

Aici la stână, oamenii sunt parcă într-un alt timp, care nu are legătură cu timpul nostru. Ei trăiesc după un calendar solar stravechi, marcat de momentele în care se trezesc, în care mulg oile, fac brânză sau mamaligă.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Suflet de mamă! Angelica își crește singură cei doi copii într-o sărăcie lucie

E gustul pe care nu-l găsești nicaieri în altă parte, dar care se pierde și el odată cu obiceiurile. Modernitatea a ajuns până la stână, se plâng oierii.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și... Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și suferință! Noroc și bunăstare vor aduce primele zile din Luna Caprei de Foc
kfetele.ro
Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu” Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
spotmedia.ro
Lunile din an în care e mai mare riscul de avort Lunile din an în care e mai mare riscul de avort
b1.ro
Karmen Simionescu a avut o vacanță de „coșmar”. Ce a pățit fiica lui Adrian Minune când... Karmen Simionescu a avut o vacanță de „coșmar”. Ce a pățit fiica lui Adrian Minune când a hotărât să meargă în concediu cu un alt cuplu
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Armele secrete ale Elenei Udrea: „Urmează o vară fierbinte” Armele secrete ale Elenei Udrea: „Urmează o vară fierbinte”
doctorulzilei.net
Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi specială! Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi specială!
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si