VIDEO - Asta-i România! Trăiesc într-o casă veche de 250 de ani

Într-o Românie în care totul e de vânzare și nimic nu mai are pret, o familie cu 3 generații împarte pâinea și casa ca pe vremuri. Bunicul, fiica, ginerele și nepotul trăiesc într-un alt ritm și dupa alte reguli, într-un sat de poveste din obcinele Bucovinei. Casa lor, veche de 250 de ani e un muzeu viu - e prima ridicată în sat și de la ea începe istoria locului.

Author: Andreea Albu miercuri 19 octombrie 2022 , 18:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Suntem în Satul de Fag, una dintre cele mai vechi așezări din țară, ce poartă pecetea a sute de ani și în care încă mai găsești oameni care să spună povestea locului.

Aici, în vârf de deal, se deschide o lume arhaică ce te trimite înapoi în timp. E greu de crezut că aici într-o colibă ca de muzeu trăiesc azi la fel ca ieri, trei generații într-o armonie perfectă.

Casa a fost printre primele din sat

Casa familiei Trifan e o poveste în sine. E printre primele ridicate în satul cu Fagi, în urmă cu 250 de ani. Acoperită cu șindrilă și făcută din grinzi zdravene îmbinate cu meșteșug, bojdeuca n-are nicio o urmă de cui. E locul de suflet al lui nea Ioan, care aici a crescut și tot aici îi crește acum nepotul.

Pe cât e de veche căsuța, pe atât e de rezistentă, ne spune cu mândrie taica Ioan. N-ai zice că au trecut peste ea mai bine de două veacuri.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri care s-au întors din străinătate au ales să trăiască la țară

Aici, în colțul ăsta de Românie nevăzută și neștiută, viața e altfel decât a noastră. 

Ca mulți tineri de pe aici, Georgeta a încercat și ea mirajul străinătății. La 25 de ani a plecat în Germania, de trei ori a facut drumul până acolo și tot de atâtea ori s-a întors acasă. Un fir invizibil îi legă sufletul de locurile astea și o aducea înapoi de fiecare dată.

Pereții sunt ticsiți de covoare țesute la război și icoane vechi

Dintotdeauna calul a fost animalul de suflet al huțulilor – cea mai mare avere si cel mai mare sprijin. Georgeta ne spune că a crescut odată cu iapa pe care a primit-o de la tatăl său, încă de când era o copilă.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Au palate de milioane, dar se plâng că sunt săraci

Și când vrea să se simtă din nou copil, tânăra urcă pe cal și se plimbă prin locurile atât de dragi.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Școala din vârf de munte

În casă se aprinde încă o dată focul după același ritual vechi de sute de ani. Totul în jur parcă e amorțit, numai generațiile s-au schimbat. Odăile sunt mici, cu ferestre de lemn, pereții sunt ticsiți cu covoare de lână țesute la război, icoane vechi și cornuri de cerb. Un televizor și un aparat de radio îți aduc aminte de vremurile în care te afli.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Au palate de milioane, dar se plâng că sunt săraci

"Dorința mea cea mai mare ar fi ca pe viitor să fie sănătate, să fim o familie puternică în continuare, iar regrete, cel mai mare regret ar fi că n-am plecat mai departe la școală, din cauză că trebuia să fiu sprijinul și ajutorul tatei. Asta a fost"


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si