Criza alimentară – auzim din ce in ce mai des în jurul nostru și fără să vrem ne întrebăm – oare ce ne așteaptă?
Producătorii anunță în continuare creșteri de prețuri în lanț, asta în condițiile în care veniturile ne-au ramas tot mai mici.
Cele mai mari prețuri din ultimii 10 ani
Prețurile piperate la energie electrică, gaze, combustibil, plus inflația, pandemia, dar și războiul de la graniță – toate contribuie direct și ne afectează traiul de zi cu zi.
Consecințele se văd deja în prețurile produselor de bază de la raft, care sunt cele mai mari din ultimii 10 ani.
Citeste si: Alimentul care se scumpește enorm chiar înainte de Paște. După carne, ulei și lapte urmează un alt aliment găsit în toate gospodăriile
S-au scumpit toate, se plâng românii. Până și pâinea n-o mai găsești la un leu.
De vină nu sunt doar prețurile la carburant, energie și gaze, ne spun brutarii, ci mai degrabă scumpirea grâului.
Citeste si: Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2022
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro
Andrei Ion, manager brutărie: „Avem o creștere la materia primă, în special la făină de 40-50%. Prețul pâinii se va majora undeva la 20% în urmtoarea perioadă! La noi într-o săptămână va crește prețul."
Producătorii nu au profit
În ultimul an pâinea s-a scumpit cu 14%, uleiul a înregistrat o creștere de peste 26%, iar cartofii sunt mai scumpi cu 30%.
Nu doar consumatorii sunt afectați de scumpirile din ultima perioadă. Producătorii se plâng că anul acesta nu vor reuși să-și scoată banii investiți.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România. Cum s-a schimbat viața tatălului care creștea singur șase copii, după ce mama i-a abandonat
De aproape 15 ani, George împreună cu soția și tatăl său cultivă roșii în 9 tronsoane de solarii.
E o muncă grea, în care an de an, tânărul și-a investit aproape tot profitul, însă acum dublarea sau chiar triplarea prețurilor la utilități și îngrășăminte îl sperie.
Citeste si: VIDEO Asta-i România! | Viața în „Palma Lui Dumnezeu”! Cum văd oamenii situația actuală din lume?
Nici vremea nu a fost de partea legumicultorilor anul acesta. Din cauza temperaturilor anormal de scăzute din luna martie, plantarea se face cu 3 săptămâni mai târziu.
Fermierii spun că din grădina lor legumele de primăvară pleacă cu același preț, dar ajung la taraba samsarilor de 3 ori mai scumpe.
Supermarket-urile fac concurență țăranilor
Țăranii se plâng că sunt sufocați de 2 ori: de scumpirile la energie și motorină și de politica din supermarket, unde legumele aduse din străinătate n-au gust, dar au preț mai mic.
Tot în Vidra îl găsim și pe nea Dumitru, producător ce vinde într-o piață din București.
Nici pe el nu l-au ocolit scumpirile, dar e mai optimist din fire și speră că producția din acest an să-i acopere cheltuielile.
Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro
Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
"Azotul era 95 de lei, acum e 200 de lei, un sac de 50 de kg. Ca sa nu va mai spun de restul, pesticide, insecticide, sămânță, tot ce avem nevoie" ne explică bărbatul.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! O româncă a lăsat America și s-a întors în România, unde a transformat câteva gospodării vechi într-un Muzeu al Textilelor
Până să scoți din pământ legume proaspete și gustoase trebuie să muncești din greu, ne spune și Ioana Pătrașcu.
În solarul din curte cultiva de la roșii, ardei, ridichi până la castraveți și morcovi. Grija ei cea mai mare e acum să aibă cui să vândă tonele de legume la care muncește din zori și până la apusul soarelui.
Cel mai probabil, în 10 ani nu vom mai știi gustul roșiilor românești. Fermierii spun că odata cu generația lor se va duce și agricultura.