Ștefănuț, Maria, Tudorel și Marian Moise, patru copii și tot atâtea lecții de viață pentru mulți dintre noi. Neputința, teama și tristețea s-au furișat rând pe rând în sânul familiei lor și i-a maturizat parcă înainte de vreme.

Îi găsim într-o casă modestă în satul buzoian Cândești, în jurul mamei, care ar face orice pentru binele copiilor săi, doi dintre ei cu probleme de sănătate.

 

Patru frați își duc traiul într-o cămăruță dintr-un sat din Buzău

„E foarte bine că Dumnezeu m-a înzestrat cu patru copii, dar sunt și greutăți pe lângă. Greutățile au început de la primul copil. De la Ștefănut. La 6 ani am depistat că are deficiență de auz, deficiență de vorbire și de la vârsta de 6 ani poartă aparat auditiv.Trebuie schimbate aparatele, nu ne aude”, povestește cu greu femeia.

„- Tu ce ți-ai dori, Ștefan, de la viață?

- De la viață... să fiu sănătos cu auzul, ca să pot să fac muncă”, spune Stefănuț.

„Acum 2 ani alte probleme cu băiatul de 11 ani. A trebuit operat la ambele picioare”, a mai spus mama copiilor.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Satul Rășinari din județul Sibiu, în topul celor mai bune destinații rurale din lume

„Mă gândeam că nu mai pot să merg, nu mai pot să merg cu bicicleta, să alerg și o să rămân mereu la pat. Asta a fost cel mai mare coșmar, că mă gândeam că nu mai pot să merg”, a spus Marian.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Fiecare zi e o grea încercare pentru biata mamă care nu mai știe cum să se împartă între grija pentru soțul bolnav, căzut la pat și grija pentru cei patru copii.

Destinul n-a fost niciodată de partea ei. A luat viața în piept încă de la 17 ani, când i-a pierdut rând pe rând pe toți cei dragi: mai întâi mama, tatăl, apoi, sora, fratele.

Niciodată nu le-a fost foarte bine, dar ca acum parcă nu le-a fost vreodată mai greu. De parcă nu aveau destule pe cap, acum trăiesc într-o totală incertitudine. Și-au investit ultimul bănuț, ba chiar s-au îndatorat pe 5 ani ca să-și construiască o cămăruță și o bucătărie în curtea pe care o împărțeau până de curând cu părinții soțului. Aceștia din urmă, însă, au decedat, iar acum familia se teme că vor rămâne pe drumuri.

Femeia nu știe dacă vor apuca vreodată să se bucure de căsuța cea nouă pentru care s-a împrumutat cu 10.000 de lei și pe care nici n-a apucat s-o termine.

„Aici este camera copiilor, am reușit să o ridic în vara asta cu bani împrumutați de la bancă. Ei trei dorm acolo și Ștefan pe canapea”, a mai spus femeia.

Chiar dacă sunt îngenunchiați de sărăcie și neajunsuri, încearcă să vadă întotdeauna partea bună și să se bucure cu puținul pe care îl au.

Copiii sunt stâlpul mamei în gospodărie, iar mama icoana lor.

Mama celor patru suferă enorm. Doi dintre copii au grave probleme de sănătate

Ștefănuț a început să vorbească abia la vârsta la care alții merg la școală și asta din cauza problemelor de auz pe care le are încă din naștere. Ca să se descurce, are nevoie în fiecare an de un aparat auditiv nou, iar cel mai ieftin model costă 1.500 de lei. Acum, dispozitivul mai funcționează doar pentru o singură ureche, așa că băiatul ar avea nevoie urgență de un aparat nou, spune mama, care nu mai știe de unde să scoată bani pentru asta.

Băiatul e harnic, muncește de dimineața până seara în gospodărie. Îi place să meșterească și să-și ocupe timpul.

Marian are doar 11 ani, dar a suferit cât pentru un om mare. A avut probleme cu ambele picioare, așa că a stat mai mult prin spitale. Drumurile până la doctori, operațiile și tot chinul l-au epuizat și pe el și pe mamă.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Prima reacție a lui Selly după incidentul cu apa de la Beach, Please! 2024: "O să vă răcorească cu furtunul toți agenții de pază". Ce spune despre cei care vin deshidratați la festival- radioimpuls.ro

Acum e mâna dreaptă a mamei și când vine vorba de muncă nu se dă înapoi.

Citește și: Dan Negru, lecție de istorie despre războaie: "Omul se bate ca acum 2000 de ani, nu am evoluat cu nimic. Doar armele au evoluat"

În curte, o copilă sfioasă, cu părul negru ca abanosul, deretică de zor. E Maria, o minune de fetiță care umple de bucurie acestă familie. Nu vorbește mult și nici nu îndrăznește să viseze la ceva. Aici, în familie, știe că ceilalți au nevoie de ea.

Dintre toți frații, Maria se descurcă cel mai bine la școală și vrea să se facă polițistă.  

Mezinul e Tudorel, are 7 ani, doar ce a intrat în grupa zero și e mândru tare că a învățat să scrie „mama” și „tata”.

Iubirea îi ține aproape, le dă putere să treacă peste tot greul și să spere că poate mâine le va fi mai bine ca azi. De dragul lor, mama trebuie să se țină tare și să facă un bănuț din piatră seacă, mai ales că nu au parte de absolut niciun ajutor.

Cei care vor să-i ajute o pot face, fie dona direct în contul bancar al mamei (RO36CECEC001946364200711, Moise Geanina), fie ne pot contacta la adresa de mail  [email protected].


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si